George Orwell grundlagde med sin roman 1984 begrebet 'Big brother is watching you', der henviser til statens overvågning og manipulation af landets indbyggere.
Da romanen udkom i 1949, anså man den for at være et dystopisk fremtidsscenarie, det vil sige, at den tegnede et negativt billede af fremtiden. Siden fik begrebet stor aktualitet og kom til at afspejle en tid, hvor vi mente at vide hvem, der overvåger hvem.
Men overvågningen har flyttet sig igen. Denne gang helt ind i privatsfæren, hvor det er blevet uklart, hvem der overvåger og overvåges.
Dermed står det heller ikke længere klart, hvem der manipulerer med hvem. Nu er det ikke længere kun Amerika og Rusland, der overvåger hinanden; politiet, der overvåger rockerne; og kioskerne, der overvåger kunderne.
Grænsen for privatlivets fred har allerede flyttet sig og vil gøre det yderligere med eller uden individets opmærksomhed eller viden om eventuelle negative eller uønskede følger.
For eksempel kan Googles nyeste service Latitude, hvor GPS-data kan deles og læses af andre, udstyre enhver med Big Brother-evner. Løsningen indebærer, at jeg kan give andre personer mulighed for at følge min færden via GPS-signalet fra min telefon.
De fleste moderne mobiltelefoner i mellemprisniveauet og opefter har indbygget GPS-antenne.
Fordelen er, at jeg kan navigere ved hjælp af min mobil og et program som for eksempel Route 66 i stedet for at bruge bilnavigation. Alternativt kan jeg bruge Google Maps via internettet.
Ulempen er, at en aktiv GPS-telefon samtidig sladrer om, hvor jeg befinder mig - hvilket Latitude gør brug af.
Manipulation og kontrol
Køb en mobil med indbygget GPS til din teenagedatter. Ved at aktivere den, kan du sidde hjemme i sofaen og følge med i, hvor hun opholder sig lørdag aften.
Hun vil sandsynligvis ikke ane uråd, fordi hun ikke har grund til at antage, at du overvåger hende. Du ender med at kende navn og adresse på hendes nye kæreste, før hun fortæller dig det. Omvendt gør det det naturligvis lettere at finde hende, når hun ringer hjem, fordi hun ikke har penge til bussen.
Hvor tit sætter du din mobil på fly-mode? Jeg oplever ofte på flyrejser, at en passager har glemt at sætte sin telefon på fly-mode eller slukke den. Hvis Kurt Thorsen havde sat sin mobiltelefon på fly-mode, så havde politiet ikke haft et afgørende bevis mod ham.
Retfærdigvis skal det nævnes om Latitude, at jeg ifølge Google kan angive et fiktivt opholdsted, det vil sige, at jeg ser ud til at være et andet sted end der, hvor jeg rent faktisk opholder mig.
Så i forlængelse af George Orwells fremtidsscenarie kan privatpersoner i dag overvåge hinandens færden samtidig med, at de kan manipulere med hinanden. Denne feature ville Kurt Thorsen også have haft glæde af.
I løbet af cirka 60 år har vi flyttet os fra, at overvågning og manipulation var elementer i et dystopisk univers som skildret af George Orwell, over visheden om, at myndigheder og militær overvågede og manipulerede til, at intet længere er, som det ser ud.
Desværre må jeg nok erkende, at jeg som en stor teknikfreak ikke kan lade være med at afprøve Googles Latitude. Jeg gør det dog kun, fordi jeg bilder mig selv ind, at jeg har nok teknisk indsigt og kontrol. Men har jeg det? Det kan kun dem, som måtte overvåge mig, svare på.
Niels Madelung er projektchef hos Dansk Standard. Han er certificeret informationssikkerhedsleder (CISM) og en af redaktørerne af revisionen af ISO/IEC-standarden 27002.
Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.