Artikel top billede

Her er IT Factorys ukendte platform as a service

Computerworld har talt med Carsten Sjørup, tidligere udviklingsdirektør i IT Factory, om teknologien bag PaaS-produktet. Virtualisering, webservices og Windows er hovedingredienser.

Mange har undret sig over, hvad IT Factory-udviklerne egentlig arbejdede på i tiden op til Stein Baggers gigantiske svindelnummer blev afsløret.

Ifølge Carsten Sjørup, den tidligere udviklingsdirektør i IT Factory, var der et reelt produkt på vej; et produkt som længe har stået i skyggen af Danmarks største erhvervsskandale.

Det tyske selskab Group Business Software AG fik dog sat spot på softwaren i IT Factory og kunne åbenbart lide, hvad det så.

Group Business Software AG
overtog IT Factorys softwareaktiver i onsdags.

Nu fortæller Carsten Sjørup, hvad platform-as-a-service (PaaS) produktet egentlig indeholder, og hvad ideen med det hidtil ukendte produkt var.

Infrastruktur og management

Platformen består overordnet set af to hovedfunktioner.

En infrastruktur-del som danner grundlaget for, at virtuelle maskiner kan anvendes over nettet.

"Infrastruktur-delen sørger for den tekniske infrastruktur, hvor der stilles virtuelle maskiner til rådighed for applikationer," forklarer Carsten Sjørup.

Virtualiseringsteknologien er baseret på Parallels teknologi. Til forskel fra andre udbydere af virtuelle maskiner via nettet, er der bygget moduler ind i platformen, som skal gøre det enklere at etablere netbaserede systemer.

"Dele af det er lidt det samme som Amazons EC2, men de laver kun virtuelle maskiner på nettet. De har ikke management-løsningen med," siger Carsten Sjørup.

Management-løsningen, eller administrationsdelen, anvendes til oprettelse og vedligehold af oplysninger om kunder, partnere og brugere.

"Langt hen ad vejen er det et management- og automatiseringsværktøj. Det automatiserer infrastrukturen og håndterer dine kunder, partnere og brugere.

En software-producent skal koncentrere sig om det, han er god til. Hvis en software-producent eksempelvis ønsker at udvikle et HR-system som en SaaS-løsning (applikation der tilbydes på internettet, red.) slipper han for at bruge tid på brugerstyringssystem, kundestyringssystem og billing-system ved at anvende management-delen.

Det er sådan nogle ting, som platformen tilbyder, så man ikke behøver at kode det, hver eneste gang man skal lave en applikation," forklarer Carsten Sjørup.

Tilretning af eksisterende applikationer

Har kunden allerede en web-applikation, skal der ifølge Carsten Sjørup ikke laves meget kode for at integrere den med platformen.

"Det kommer selvfølgelig an på, hvor autonom applikationen er. Hvis applikationen eksempelvis kan bruge LDAP som brugerdatabase, så kan den pege på platformen og anvende brugerne fra platformens bruger-modul," siger Carsten Sjørup.

Det er muligt at tilpasse platformen til en applikations specifikke behov.

"Hvis applikationen eksempelvis skal lave noget applikationsspecifikt hver gang, der oprettes en kunde, så er der mekanismer på platformen, som applikationen kan hooke sig op på. Når der oprettes en kunde, kan platformen sørge for, at en webservice, som software-producenten selv har udviklet, kaldes," siger Carsten Sjørup.

Webservices i platformen er alle SOAP-baserede.

Windows-baseret infrastruktur

Selve infrastrukturen er for tiden baseret på Windows, men der er planer om, at platformen også skal kunne køre på Linux.

"Før det hele faldt fra hinanden, var vi igang med at lave support for Linux. Det var et stort ønske fra blandt andre IBM," siger Carsten Sjørup.

Carsten Sjørup understreger, at detaljerede planer for platformens fremtid ikke er udarbejdet, men nogle hovedlinjer er mere eller mindre på plads.

"Nu skal der ses på projektplaner igen. Linux får formentlig en høj prioritet, men generelt er detaljerne ikke på plads endnu. Det er noget vi skal finde ud af sammen med tyskerne i den næste måneds tid," siger Carsten Sjørup.

Ideen er, at platformen skal gøre tyskernes applikationer tilgængelige som SaaS.

"IT Factorys plan var at sælge platformen som et produkt i sig selv i januar. Nu bliver det en understøttende platform til de hovedprodukter, som Group Business Software AG har. De ser platformen som en mulighed for at komme med software as a service. Den
skal hjælpe de produkter med at komme ud på internettet.

Carsten Sjørup vil dog ikke afvise, at selve platformen vil blive solgt som et selvstændigt produkt, men det er for tidligt at sige, om det vil ske.

CRM, HRM og BI del af platform?

Ifølge Carsten Sjørup var det meningen, at platformen skulle leveres sammen med Customer Relation Management (CRM)-, Human Ressource Management (HRM)- og et Business Intelligence (BI)-system.

"Det var meningen, at BI-produktet og den nye version af CRM og HRM på portalserveren skulle have været frigivet sammen med platformen. Partnere, som valgte platformen, skulle så kunne have anvendt dem som en slags skabeloner til at komme hurtigt i gang med en løsning," fortæller Carsten Sjørup.

Ifølge Carsten Sjørup er Group Business Software AG's fokus på selve platformsproduktet som understøttende del til tyskernes egne produkter, så han ved ikke, om der vil komme et platform-produkt, hvor BI, CRM og HRM er inkluderet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere