Artikel top billede

Obligationer overhaler aktieoptionerne

Med en medarbejder­obligation er den ansatte stensikker på, hvad han får ud af sin incitamentsordning og hvornår. Alligevel er mange tøvende over for obligationen.

Aktieoptioner er temmelig udbredt i dansk erhvervsliv, men optionerne har fået en alvorlig konkurrent.

"I dag trækker medarbejder­obligationer meget mere vand end aktieoptioner, som er mest udbredt hos danske virksomheder med udenlandske moderselskaber," fortæller Jan Hove, partner i skatteafdelingen hos Deloitte & Touche.

At medarbejderobligationer bliver mere populære, passer meget godt med udviklingen i markedet, mener Jan Hove:

"Med sådan en obligation ved den ansatte, hvad han får ud det af i løbet af fem år, og det kan kun gå galt, hvis firmaet forsvinder helt eller går konkurs. På den måde er obligationen helt uafhængig af, hvordan selskabets aktiekurs udvikler sig."

Om medarbejderobligationerne er kommet til på bekostning af aktieoptioner, eller om der er sket en egentlig vækst i markedet for sådanne incitamentsprogrammer, tør Jan Hove ikke udtale sig om.

Fidusen for de ansatte

En medarbejderobligation virker på den måde, at medarbejderen får et tilgodehavende hos sin arbejdsgiver, og det tilgodehavende får en forrentning.

Når der så er gået en fem års periode, får medarbejderen sit tilgodehavende tilbage fra arbejdsgiveren.

Fidusen for de ansatte med medarbejderobligationer er, at de reducerer skatten på gevinsten helt ned til nul procent, hvis obligationerne har en beskeden værdi.

"Hvis en medarbejderobligation har en værdi på bare 5.000 kroner per år, og det er pebernødder, så kan skatten af gevinsten være nul. Ellers ligger beskatningen typisk mellem 30 og 40 procent," siger Jan Hove.

Værdien af en medarbejder­obligation ligger typisk på ni procent af ens årsløn. Regler siger, at en medarbejderobligation maksimalt må have en værdi på 10 procent af ens kontante årsløn, altså lønnen uden obligationer, deraf kommer de ni procent.

Også obligationer

Atea har også en medarbejder­obligationsordning. Ordningen fungerer på den måde, at den ansatte går et vist beløb ned i løn.

Lønnedgangen er reelt et lån til virksomheden, og den ansatte får et gældsbevis, som han m/k er garanteret en forrentning af.

"Der er et skattemæssigt element i ordningen med medarbejderobligationer og sammenlignet med en almindelig pensionsordning, så er det langt mere attraktivt med obligationerne," siger Martin Trolle.

Attraktivt eller ej så har mange af Ateas medarbejdere været skeptiske over for medarbejderobligationerne.

"Mange har sagt nej tak. Om denne tilbageholdenhed bunder i, at mange ikke rigtig har gennemskuet, hvad der ligger i det at få tilbudt en medarbejderobligation, det ved jeg ikke," siger Martin Trolle, der vurderer, at mindre end 10 procent af Ateas ansatte har sagt ja til medarbejderobligationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere