CSC, Grontmij Carl Bro og KMD er de tre virksomheder, der har landet flest opgaver fra staten gennem udbud i 2008. Det viser Center for Digital forvaltnings, CEDI's, udbudsanalyse, som udkommer fredag.
Leverandørfeltet er større i staten end i kommunerne, hvor KMD stadig sidder solidt på førstepladsen.
CSC, Grontmij Carl Bro og KMD er de firmaer, der vinder flest udbud med tre hver sidste år.
Som tallet også antyder, har der ikke været lige så mange udbud i staten, som normalt, og en del af udbuddene er afløst af store rammeaftaler.
Atea, det tidligere Topnordic, har også markeret sig i staten på nogle af de store rammeaftaler.
Tre leverandører, som plejer at markere sig i toppen, er i år gledet ned på listen. Det er IBM, Logica og Rambøll Informatik, som ikke har vundet nok udbud til at blande sig i toppen.
"Det, man kan sige omkring staten, er, at det er en mere blandet skare af myndigheder. Vi har nogenlunde samme antal kunder målt på antal myndigheder i staten og i kommunerne," siger Troels Andersen, der er direktør i CEDI, som står bag undersøgelsen.
Han peger på, at det trods alt er sværere end som så at sammenligne stat og kommuner.
"De er sammenlignelige i antal og størrelse, men det er meget mere forskelligartet, hvilke systemer staten skal have," siger analytikeren og tilføjer, at staten er mere interessant for de store softwarehuse på en bestemt front: Udvikling.
"På udvikling er det langt mere interessant i staten end i kommunerne, hvor der er langt færre midler til egentlig systemudvikling end i staten," siger Troels Andersen.
Pendulet svinger
Ifølge Troels Andersen viser CEDI's analyser, at det statslige marked og kommunemarkedet skiftes til at være bestemmende.
"Det er enten stats- eller kommunemarkedet, der styrer. Der er lidt pendul over markedet, hvor kommunerne efter kommunalreformen igen betyder meget, mens staten er trådt i baggrunden," konstaterer han.
Hos KMD, der altså både har gjort det godt i kommunerne og staten, peger direktør Hans Henrik von Platen-Hallermund også på mere købelystne kommuner, som den direkte årsag til årets førsteplads. Samtidig spiller flere begivenheder i staten ind.
"Statsmarkedet har været ramt af en meget sen finanslov, og den indeholdt en generel én procents besparelse, så skærer man blandt andet i projekterne, også it-projekterne," siger han.
Sidste forår bebudede regeringen også sammenlægningen af ministeriernes it-drift i Statens It.
En beslutning, som ifølge Hans Henrik von Platen-Hallermund har udskudt mange it-beslutninger i staten.