Pro et Contra: Søgemaskinen Google er danskernes absolutte favoritsites, når det kommer til at finde oplysninger på nettet.
Vi bruger millionvis af timer i selskab med den minimalistisk udseende søgemaskine, der omsætter for henimod en halv milliard kroner i søgeannoncering.
Men får brugerne, det de leder efter - og kan man overhovedet stole på de resultater, der kommer frem?
Computerworld har sat spørgsmålet på spidsen og spurgt to personer:
Kan man stole på Googles søgeresultater?
Peter Friis, Googles administrerende direktør i Danmark. |
JA - Google jagter amoralske elementer
Google rangerer ikke søgeresultaterne efter, hvem der betaler eller søgemaskineoptimerer mest. Rangeringen er derimod afhængig af, hvilke hjemmesider, der er mest relevante ud fra, hvordan brugerne benytter teknologien.
Selv et blogindlæg fra en relativ lille hjemmeside kan jo godt ligge højt i en Google-søgning, hvis det er relevant, og rigtig mange brugere læser, kommenterer og linker til det.
Der altid være forsøg på at optimere sig mod søgemaskinen og manipulere en hjemmeside højere i en Google-søgning, men folk risikerer jo bare at blive afsløret af vores søgerobotter og search quality team, som undersøger den slags.
Derudover har vi millionvis af brugere, der kan hjælpe os med at finde hjemmesider, der forsøger at snyde sig til en højere placering. Vores brugere gør os ofte opmærksomme på, når reglerne bliver brudt. Og vi tager vores bruger-respons meget alvorlig.
For hele tiden at forfine vores søgeresultater er søgemaskiner som Google, Yahoo og Microsoft i konstant kamp mod uetiske og amoralske elementer i søge-verdenen.
Der er huller, som vi hele tiden arbejder på højtryk på at lukke, og så sidder der visse personer på den anden side, der prøver at udnytte hullerne.
De personer bliver straffet af Google, ligesom man bliver straffet, når man snyder i skat eller i sport. Vi har sanktioner, der blandt andet inkluderer helt at fjerne websites, som ikke overholder reglerne.
Nej - Google er sjældent hele sandheden
Thomas Rosenstand, optimeringsekspert, Concept Interest. |
Nej - Google er sjældent hele sandheden
Man kan stole på Google og de andre søgemaskiner på deres maskinernes præmisser - men du kan ikke nødvendigvis stole på de resultater, som Google viser dig.
Af en eller anden helt ufattelig årsag har folk valgt at hive internettet og i særdeleshed en søgemaskine som Google helt ud af sammenhæng med andre medier. Googles søgemaskine fratager jo på ingen måde mennesker fra at være kildekritiske.
For eksempel ved vi jo godt, at når vi ser en film spækket med skjulte reklamer eller et nyhedsindslag fra Christiansborg i fjernsynet, så drejer det sig om en manipuleret virkelighed.
Oven i video-redigeringen har tv-stationer som DR1 og TV2 hver deres grundholdning og indgangsvinkel til historier, og derfor ser man ofte den samme historie fra to forskellige synspunkter. Men når vi går på Google tror folk, at søgeresultaterne viser den endegyldige sandhed, hvilket langtfra er tilfældet.
Hvis man sammenligner de forskellige søgemaskiners resultater, er de lige forkerte eller lige rigtige alt efter, hvad der giver den individuelle bruger de mest relevante resultater.
Søgemaskiner som Google, Yahoo og Microsoft Live er jo bare kanalvælgere, der ligesom DR1 og TV2 hver især viser en manipuleret virkelighed.
Derfor bør folk i bund og grund være lige så kritiske over for Google eller en anden søgemaskine, som de er over for shampoo-reklamer.