Computerworld News Service: Det er ikke ofte, man kan beskylde Steve Ballmer for at lyde ligesom Steve Jobs.
Men nu, hvor scenen skal sættes for den kommende Windows 7, virker det som, Microsofts administrerende direktør har lært et og andet af sin gamle rival i forhold til marketingsstrategier.
Microsoft satser på, at de af selskabets kunder, som er tidligt ude med udskiftningen, vil presse på over for deres arbejdsgivere, så de kan komme til at bruge den samme teknologi på kontoret, som de allerede bruger derhjemme.
"Hvis et firma bruger et fire-fem år gammelt operativ-system, så vil det få mange medarbejdere til at spørge deres chef om, hvorfor i alverden man ikke har opdateret til det nye system, de allerede har derhjemme," sagde Steve Ballmer, da han i sidste uge gav et interview i New York for at markere Microsofts nylige udvidelse af samarbejdet med EMC, der skal hjælpe it-professionelle med at forbedre virtualisering, sikkerhed og content management.
I den forbindelse berørte han desuden den kommende Windows 7, og han understregede især, hvordan han mener, at det nye operativsystems hurtighed, længere batteritid og simplificerede sikkerhedsindstillinger tilsammen udgør et "temmelig stort skridt fremad i forhold til hvad kunderne gerne vil have i dag."
Advarer mod at holde fast i XP
Af samme grund, finder han grund til at advare firmaerne mod at holde fast i Windows XP for længe.
Han mener ikke, at der vil gå lang tid, før utålmodige medarbejdere vil begynde at brokke sig over, at de ikke kan bruge enten Vista eller Windows 7, ligesom de gør derhjemme.
Steve Ballmers tanker bliver hurtigt gjort til virkelighed. Microsoft offentliggjorde for nylig, at selskabet vil springe direkte fra beta 1 versionen af Windows 7 til RC-versionen, hvilket er et tegn på, at det nye operativsystem nok vil komme på markedet tidligere end oprindeligt ventet.
Derudover har Microsoft også netop bekendtgjort, at XP-brugere vil blive tilbudt en særlig rabat, hvis de vil opgradere til Windows 7.
Ballmer: Dybest set er folk glade for Vista
Steve Ballmer tilføjede dog, at man selvfølgelig ikke skal sælge skindet før bjørnen er skudt, men han pointerede, at brugervenligheden har høj prioritet, specielt i forhold til "nogle af de sikkerhedsforbedringer, der blev lavet i Vista".
Dette er sandsynligvis en reference til den berygtede UAC (user account control) pop-up sikkerhedsfeature i Vista, som mange brugere har brokket sig meget over, fordi de mener, den er både irriterende og ufleksibel.
UAC-setting kan kontrolleres af bruger
I det nye Windows 7 kan UAC-settingen kontrolleres af brugeren.
Man kan for eksempel vælge den mere konservative "always notify me"-indstilling, eller man kan gå i den modsatte grøft og vælge "never notify me", hvis man ikke ønsker at bruge UAC overhovedet.
Imellem disse yderligheder findes to mere moderate indstillinger, hvor man kun vil få besked om visse former for ændringer.
Da han blev spurgt om, hvilke specifikke features i Windows 7, der skal overbevise de XP-brugere, der er sprunget over Vista for at gå direkte til Windows 7, var Steve Ballmer noget uklar.
Han nævnte dog de mere fleksible sikkerhedsindstillinger, den større ydeevne og den generelt set større brugervenlighed.
Han sagde heller ikke direkte, at Windows 7 er bedre end Vista.
Det er værd at lægge mærke til, at en overraskende lav andel af virksomheder har droppet XP to år efter Vistas udgivelse.
Ifølge en rapport fra analysefirmaet Forrester, er Windows Vista stadig i dag kun i brug på omkring 10 procent af alle de pc'er, der findes rundt omkring i forskellige firmaer i Europa og Nordamerika.
Der er dog tegn på, at det efterhånden er ved at ændre sig. Rapporten konkluderer nemlig også, at 31 procent af de interviewede it-medarbejdere siger, at de er i gang med at forberede opgraderingen til Windows Vista.
Steve Ballmer indrømmer, at kompatibilitetsproblemer har holdt Vista tilbage. Men han tilføjer, at de har været et nødvendigt onde i forbindelse med Vistas banebrydende, nye sikkerhedstiltag.
Ballmer: Firmakunder er dybest set glade
"Vores firmakunder er dybest set meget glade for de ting, vi har gjort i forbindelse med Windows Vista, med den vigtige undtagelse, som vi var nødt til at gøre for at forbedre sikkerheden, som er, at vi måtte acceptere, at kompatibiliteten blev lidt dårligere," forklarede Steve Ballmer.
Det kommer ikke som nogen overraskelse, at Steve Ballmer ikke går med på den historie, som ellers har været den mest dominerende i medierne - nemlig at Windows 7 skal redde Microsoft fra den negative omtale, som selskabet har fået i forbindelse med Windows Vista.
"Jeg tror, de fleste af vores firmakunder ville sige, ‘jamen, hør, det vi i virkeligheden prøver på at gøre er, at forberede os på enten den ene eller den anden [Windows 7 eller Vista]. Vi skal nok bestemme os for, hvilken en vi gerne vil bruge, men vi skal lige være sikre på, at vores allerede installerede applikationer er kompatible.'"
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen