Artikel top billede

Kommuner ser stort på open source-besparelser

De danske kommuner bruger millioner af kroner på licensudgifter til kontorpakker i folkeskolerne.

Se hvad de enkelte kommuner siger om OpenOffice.

De næsten 170.000 computere, som eleverne på de danske folkeskoler har til rådighed, er domineret af dyr betalingssoftware.

Computerworld har ringet rundt til de fem største danske kommuner København, Århus, Odense Aalborg og Esbjerg, og de anvender alle Microsofts Office-pakke på skolernes computere, selvom der kan være millionbeløb at spare ved at skifte til det gratis open source-alternativ, OpenOffice.

Kommunernes Landsforening (KL) har kun kendskab til én kommune, der har lavet et alt-omfattende skifte til open-source på folkeskole-området.

Det er den sønderjyske kommune Tønder, der har sat Microsoft Office og dyre billedbehandlingsprogrammer på porten til fordel for gratis alternativer som kontorpakken OpenOffice og billedbehandlingsprogrammerne Photofiltre og The Gimp.

Besparelser kan bruges på nyt it

Lærerne og eleverne er godt tilfredse med de nye programmer og tilmed sparer Tønder Kommune i nærheden af 400.000 kroner om året i licensudgifter.

De penge kan nu bruges til nyt it-udstyr, fortæller Tønder Kommunes it-skolekonsulent Erik Sønderup Kristensen, der har stået i spidsen for skolernes overgang til open source-programmer.

Ifølge Microsoft lyder den vejledende pris for en skolelicens til Office-pakken på 400 kroner.

Det er i sig selv en betydelig rabat sammenlignet med en standardlicens, men Computerworld erfarer, at mange kommuner får mere end 25 procent i yderligere rabat.

Ofte vælger mange skoler dog også at købe opgraderingsbeskyttelse, der ifølge Computerworlds oplysninger koster 125 kroner yderligere om året per maskine, og desuden vælger nogle skoler at købe en licens, der giver eleverne mulighed for at logge ind på skolens computere hjemmefra gennem remote login.

Derfor kan besparelserne ved at bruge open source variere fra kommune til kommune.

Eksempelvis betaler Århus Kommune 4,3 millioner årligt for at skoleeleverne kan bruge Microsoft Office, mens Erik Mouritsen, der er it-chef for Skole- og Kulturforvaltningen i Aalborg Kommune anslår, at det vil være muligt for Aalborg at spare flere hundredtusinde kroner årligt ved at skifte Office-pakken ud med OpenOffice.

Alle kan gøre som Tønder

Alle landets kommuner kan gøre som Tønder.

Og landets store kommunerne har en endda en række stordriftsfordel, der betyder, at det for dem vil være endnu mere attraktivt at indføre gratissoftware som OpenOffice, vurderer Jens Hørlück, der er lektor ved institut for økonomi på Århus Universitet og som har forsket i anvendelse af OpenOffice og Microsoft Office.

"Når der skal implementeres nye programmer, vil der altid være omkostninger til support og kompetenceudvikling hos personalet, men den type omkostninger er relativt faste i store kommuner, der i forvejen har en stor it-afdeling, som er gearet til at tage sig af det. Til gengæld bliver besparelserne i sagens natur større i takt med, hvor mange computere kommunen har," siger Jens Hørlück.

Han mener, at OpenOffice er et glimrende program, som har oplevet væsentlige kvalitetsforbedringer gennem de seneste år.

Men han påpeger også, at han har lavet en brugerundersøgelse blandt de ansatte på Århus Sygehus, Center for Psykiatrisk Forskning og Psykiatrien i Århus, der viser at brugerne stadigvæk oplever Microsoft som værende bedre end OpenOffice.

OpenOffice og andre open source-programmer sidder stadigvæk på en begrænset del af markedet, men udbredelsen er stigende, fortæller Per Andersen, direktør for it-analysehuset IDC.

Han mener, at elevcomputerne på landets folkeskoler er et af de områder, hvor OpenOffice kan udfordre Microsoft Office yderligere, fordi der ikke er de samme strenge krav til, at softwaren skal spille sammen med avancerede databasesystemer fra eksempelvis SAP eller KMD.

"For en kommune er skoleelevernes computere et oplagt sted at starte med at introducere OpenOffice. Eleverne har ikke behov for en voldsom stor pakke med avancerede funktioner, og der er heller ikke det samme behov for integration med sagsbehandlingsprodukter, som vi kender det fra andre steder i det offentlige," siger Per Andersen, der er direktør for it-analysehuset IDC Nordic.

KL: Opensource er strålende
Hos Kommunernes Landsforening (KL) ser man også elevcomputerne som et oplagt sted at starte med at indføre open source.

Derfor vækker de gode erfaringer fra Tønder begejstring hos Michael Hald, der er konsulent på it-området hos KL. Han håber, at endnu flere kommunerne introducerer skoleeleverne for open source-programmer.

Er gået tilbage til Microsofts kontorpakke

"Vi anbefaler alle kommuner at bruge open source-software, hvis der er penge at spare. Jeg synes, det vil være strålende, hvis flere kommuner vælger at gøre det," siger Michael Hald, der dog heller ikke har kendskab til andre kommuner, der har gjort som Tønder.

Han er sikker på, at kommunerne er bevidste om, at der kan hentes besparelser ved at bruge open source, men tror, at mange skoler frygter konverteringsproblemer.
En formodning, der bliver bekræftet af de kommuner, som Computerworld har været i kontakt med.

"Vi har gjort os en række forsøg med OpenOffice rundt omkring på vores skoler, men mange af skolerne er nu gået tilbage til Microsofts kontorpakke. Der har simpelthen været for mange kompatibilitetsproblemer med OpenOffice," siger Alan Sørensen, der er leder af Pædagogisk Mediecenter i Odense Kommune.

Ingen vrøvl fra ungerne

I Tønder er man klar over, at der kan opstå konverteringsproblemer. Derfor opfordrer man eleverne til at bruge OpenOffice både på skolen og derhjemme.

I samarbejde med IT- og Telestyrelsen har kommunen nemlig uddelt usb-nøgler med OpenOffice og en lang række andre open source-programmer til alle skoleeleverne i kommunen.

Uddelingen har kostet 200.000 kroner, hvor IT- og Telstyrelsen har betalt halvdelen af beløbet, men til gengæld har skoleeleverne ikke længere nogen undskyldning for ikke, at have installeret
OpenOffice på computeren derhjemme.

Det er en af årsagerne til, at det Sønderjyske projekt er gået ganske smertefrit, mener en af initiativtagerne, Erik Sønderup Kristensen,

"Jeg har stadigvæk til gode at møde en utilfreds elev. Ungerne har tacklet det fantastisk. De skifter i forvejen mobiltelefoner og computere som vinden blæser, og derfor vænner de sig også hurtigt til, at softwaren er en lille smule anderledes," siger Erik Sønderup Kristensen.

Han fortæller, at besparelserne giver luft i it-budgettet, som kan bruges til at investere i nye computere og andet it-udstyr til eleverne.

Se hvad de enkelte kommuner siger om OpenOffice.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere