Artikel top billede

Deadline skrider for åbne standarder i Danmark

It-ordførerne har godkendt standard-eksperternes rapport om OOXML og ODF i Danmark. De venter nu på Konkurrencestyrelsens rapport, der kan få standard-deadlinen til at skride.

Folketingets it-ordførere og videnskabsminister Helge Sander (V) var i går trommet sammen for at diskutere standard-ekspert-udvalgets rapport om implementeringen af ODF og OOXML i offentlige myndigheder.

It-ordførerne havde ikke de store indvendinger til ekspertudvalgets fremmødte formand, Mads Bryde Andersen. Derimod var de fulde af lovprisninger for arbejdet i Helge Sanders fem mand store udvalg, der siden sommerferien blandt andet har gransket i offentlige pilotprojekter og interoperabiliteten mellem OOXML og ODF.

"Rapporten går i dybden på en saglig måde, og med rapporten i hænderne er vi alle glade for, at vi ikke valgte det ene format frem for det andet," siger Venstres it-politiske ordfører, Michael Aastrup Jensen.

Han understreger dog samtidig, at arbejdet kun er halvt overstået, fordi de folkevalgte på Christiansborg venter Konkurrencestyrelsens rapport 1. juli 2009, der er samme dato, som prøveperioden reelt udløber for de åbne standarder i Danmark.

"Jeg håber meget på, at Konkurrencestyrelsen når at blive færdig inden juli, så vi kan holde vores deadline. Det er jo ikke realistisk at implementere en eller to standarder samme dag, som vi får rapporten i hænderne," siger Michael Aastrup Jensen.

Han oplyser, at Helge Sander derfor vil tage fat i Konkurrencestyrelsen for at fremskynde processen.

Indkalder til krig

Socialdemokratiets it-ordfører, Ole Hækkerup, anser det ikke for realistisk, at den oprindelige implementeringsdeadline holder, hvis ikke Konkurrencestyrelsen på en eller anden måde får spyttet sin rapport ud, før Folketinget går på sommerferie.

"Hvis rapporten først kommer til juli, skal Folketinget genindkaldes ekstraordinært for at godkende det ene eller andet format. Den slags sker normalt kun i tilfælde af krig, og det, tvivler jeg på, vil være tilfældet i denne omgang. Trods alt," smiler socialdemokraten.

Samtidig ser han frem til at få Konkurrencestyrelsens rapport i hænderne for at granske styrelsens konklusioner om, hvorvidt især OOXML er konkurrenceforvridende.

"Standardeksperternes rapport var appetitvækkeren, men valget mellem de to formater kommer reelt nok til at afhænge af Konkurrencestyrelsens rapport," vurderer Ole Hækkerup.

Den udmelding tilslutter SF's it-ordfører, Hanne Agersnap, sig.

"Udover at sikre gode betingelser for den teknologiske udvikling har formålet med standardiseringen jo også været at sikre bedre priser ved offentlige indkøb ved at bryde monopollignende forhold," forklarer hun til Computerworld.

It-ordførerne blev derfor enige om, at standard-eksperterne skal på overarbejde, når Konkurrencestyrelsens rapport bliver publiceret til sommer. Opgaven til sommer bliver sandsynligvis at sammenkæde Konkurrencestyrelsens rapport med deres egen tekniske gennemgang af de to standarder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere