Det er ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til, at der i fremtiden vil kunne udbydes mobilt bredbånd på nye ledige frekvenser i Danmark.
Som Computerworld tidligere har beskrevet, betyder overgangen fra det analoge til det digitale tv-sendenet i 2009, at der bliver frekvenser i overskud.
Det ledige spektrum er interessant, fordi det ligger i de lave frekvensbånd, og dermed har signalerne høj rækkevidde.
Helge Sander udtaler, at han er opmærksom på mulighederne, og at han finder "især de nye muligheder for mobilt bredbånd og lignende mobiltelefoni-tjenester interessante."
3: "Det er tankevækkende"
Det er dog ikke en melding, der falder i god jord hos teleselskabet 3, der i 2001 betalte næsten en milliard kroner for sin 3G-licens.
"Vi er ikke interesserede i de lave frekvenser under 900 Mhz, da de ikke er kompatible med vores udstyr - særligt slutbrugerudstyret, altså mobiler og hardware til mobilt bredbånd," forklarer Stine Green Paulsen, kommunikationschef i teleselskabet 3.
Stine Green Paulsen tilføjer, at 3 af gode grunde ikke ved, hvilket setup, der vil blive tale om, hvad licenserne kommer til at koste og så videre.
"Det er op til dem at beslutte det, men vi synes bare, at det er tankevækkende, at man for få år siden solgte nogle UMTS-licenser til danske operatører for en milliard kroner og nu måske er ved at lave en eller anden form for konkurrerende net," siger hun.
Værst for 3
Det er ikke første gang, frekvens-planlægningen deler vandene i teleindustrien.
I forbindelse med, at EU-Kommissionen har foreslået, at de gamle GSM-frekvenser skal kunne bruges til 3G, var 3 også ude med kritik om, at det vil være konkurrenceforvridende og favorisere de selskaber, der også udbyder GSM-telefoni.
3 er den eneste af de fire 3G-udbydere, 3, TDC, Telia og Sonofon, der ikke samtidig udbyder GSM-telefoni.
Det ligger fast, at der i den nye frekvens-sag vil være tale om et spektrum, der er lavere end 862MHz, hvor UHF-båndet slutter, og dermed også lavere end GSM-frekvensbåndet.
Sonofon hilser dog alligevel Helge Sanders udmedling velkommen.
"Vi glæder os rigtig meget i Telenor over, at Helge Sander er åben for muligheden for, at vi kan gå ned og udnytte ubenyttede frekvensområder," siger Sonofons pressechef Peter Glüsing.
Stine Green Paulsen fra 3 afviser, at 3 kunne have taget højde for, at der på et senere tidspunkt ville blive åbnet op for nye frekvenser til mobilt bredbånd.
"Det ville jo have sat udviklingen tilbage, hvis vi havde lurepasset, fordi vi var bange for, at der ville komme en eller anden form for konkurrenceforvridende tiltag senere," siger hun.