Artikel top billede

Nye frekvenser til mobilt bredbånd deler telebranche

Helge Sander (V) er åben for, at der kan udbydes mobilt bredbånd på de frekvenser, der bliver ledige ved overgangen til det digitale tv-sendenet. Det falder ikke i god jord hos alle.

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til, at der i fremtiden vil kunne udbydes mobilt bredbånd på nye ledige frekvenser i Danmark.

Som Computerworld tidligere har beskrevet, betyder overgangen fra det analoge til det digitale tv-sendenet i 2009, at der bliver frekvenser i overskud.

Det ledige spektrum er interessant, fordi det ligger i de lave frekvensbånd, og dermed har signalerne høj rækkevidde.

Helge Sander udtaler, at han er opmærksom på mulighederne, og at han finder "især de nye muligheder for mobilt bredbånd og lignende mobiltelefoni-tjenester interessante."

3: "Det er tankevækkende"
Det er dog ikke en melding, der falder i god jord hos teleselskabet 3, der i 2001 betalte næsten en milliard kroner for sin 3G-licens.

"Vi er ikke interesserede i de lave frekvenser under 900 Mhz, da de ikke er kompatible med vores udstyr - særligt slutbrugerudstyret, altså mobiler og hardware til mobilt bredbånd," forklarer Stine Green Paulsen, kommunikationschef i teleselskabet 3.

Stine Green Paulsen tilføjer, at 3 af gode grunde ikke ved, hvilket setup, der vil blive tale om, hvad licenserne kommer til at koste og så videre.

"Det er op til dem at beslutte det, men vi synes bare, at det er tankevækkende, at man for få år siden solgte nogle UMTS-licenser til danske operatører for en milliard kroner og nu måske er ved at lave en eller anden form for konkurrerende net," siger hun.

Værst for 3

Det er ikke første gang, frekvens-planlægningen deler vandene i teleindustrien.

I forbindelse med, at EU-Kommissionen har foreslået, at de gamle GSM-frekvenser skal kunne bruges til 3G, var 3 også ude med kritik om, at det vil være konkurrenceforvridende og favorisere de selskaber, der også udbyder GSM-telefoni.

3 er den eneste af de fire 3G-udbydere, 3, TDC, Telia og Sonofon, der ikke samtidig udbyder GSM-telefoni.

Det ligger fast, at der i den nye frekvens-sag vil være tale om et spektrum, der er lavere end 862MHz, hvor UHF-båndet slutter, og dermed også lavere end GSM-frekvensbåndet.

Sonofon hilser dog alligevel Helge Sanders udmedling velkommen.

"Vi glæder os rigtig meget i Telenor over, at Helge Sander er åben for muligheden for, at vi kan gå ned og udnytte ubenyttede frekvensområder," siger Sonofons pressechef Peter Glüsing.

Stine Green Paulsen fra 3 afviser, at 3 kunne have taget højde for, at der på et senere tidspunkt ville blive åbnet op for nye frekvenser til mobilt bredbånd.

"Det ville jo have sat udviklingen tilbage, hvis vi havde lurepasset, fordi vi var bange for, at der ville komme en eller anden form for konkurrenceforvridende tiltag senere," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere