Artikel top billede Ikon

Er indholds-licens et effektivt våben mod piraterne?

Warner vil have amerikanske studerende til at betale en månedlig afgift, mod at de studerende frit kan downloade ophavsretsligt beskyttet indhold fra nettet. Ikke smart, mener danske politikere.

Stop heksejagten på piraterne ved at indføre en indholdslicens.

Tanken er, at alle bredbåndsabonnenter betaler en fast, månedlig afgift til teleselskaberne, der derefter distribuerer pengene videre til indholdsindustrien - og med ét slag kan download af ulovlige musik- og film-filer blive en legitim hobby.

Sådan lød forslaget fra Warner Music Groups Jim Griffin tilbage i marts. Nu ser det ud til at indholdslicensen skal afprøves på amerikanske universiteter, hvor ulovlig fildeling florerer som filipenser på en teenager-pande.

12 amerikanske universiteter inklusiv MIT, Stanford og Columbia har ifølge techdirt.com modtaget et udspil fra Warner Music Group der viser hvordan og hvorfor indholds-licensen skal afprøves.

De studerende betaler en gang om måneden

Grundlæggende går udspillet ud på, at de studerende kan hente indhold fra fildelingstjenester som Limewire mod, at de eller universiteterne betaler en månedlig afgift, og universiteterne måler antallet af downloads per sang.

Til gengæld vil pladeselskabet ikke sagsøge de studerende for fildeling inden for universiteternes mure.

Præcis hvordan penge-fordelingen til kunstnerne skal foregå, melder Warner Music Groups derimod intet om.

Skat på IP-adressen

I Danmark har vi fortilfælde med afgifter på eksempelvis blanke cd-rom'er, hvor pengene går til de udøvende kunstnere. og den meget omtalte medielicens, som omfatter alle bredbåndsbrugere med mulighed for en downloadhastighed på minimum 256 Kilobit per sekund.

Men danskerne skal nok ikke frygte at blive afkrævet en indholdslicens lige foreløbigt.

Det skyldes, at Christianborg-politikerne vender tomlen nedad for det amerikanske forslag, som Venstres mediepolitiske ordfører Ellen Trane Nørby kalder "skat lagt oven på en IP-adresse".

"Det er fint, at pladeindustrien endelig kommer ud af starthullerne, men forslaget virker som om, man skal betale for fremtidige synder på forhånd. Warners forslag er jo for det første en avanceret måde at afkræve betaling for den enkelte sang, og for det andet er den fuldstændig skrævvredet i forhold til, hvor mange sange den enkelte internet-bruger henter," siger hun.

Også Socialdemokraterne rynker på næsen over indholdslicensen.

"Vi skal have gjort noget ved pirateriet, men jeg er dybt skeptisk over for forslaget om at betale for musik-download på forhånd. Desuden er det økonomiske mellemværende mellem teleindustrien og musikindustrien et unødvendigt link lige i denne sammenhæng," siger partiets mediepolitiske ordfører Ole Hækkerup.


  • Seneste nyt
  • Læses lige nu
  • Mest læste
  • It-job
  • Søg


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere