Artikel top billede

Siemens-tilbud: Køb et nervecenter til din politistat

Efterretningstjenester over hele verden er målgruppen, når Nokia Siemens markedsfører sit spion-værktøj.

"Making the world safer".

Med dette slogan gør netværksproducenten Nokia Siemens Networks kur til verdens efterretnings-tjenester.

Den finsk-tyske koncern ønsker at sælge de hemmelige tjenester et stærkt avanceret stykke overvågningssoftware, der bærer navnet Siemens Intelligence Platform.

Der er tale om en software-platform, der skal hjælpe efterretningstjenester med at koordinere overvågningen af blandt andet telefonsamtaler, internettrafik og banktransaktioner.

Et nervecenter

Systemet tilbyder en næsten altomfattende overvågningsløsning, og det er tilsyneladende faldet i en lang række nationers smag.

Ifølge det anerkendte videnskabelige tidsskrift The New Scientist er systemet allerede solgt til 60 nationer.

En britisk forsker i menneskerettigheder og overvågningsteknologi, fortæller til Computerworld, at der er grund til at tro, at autoritære regimer, som det kinesiske er interesseret i systemet.

"Det er et system, som kan udgøre centralnervesystemet i en politistat. Systemet er ganske enkelt i stand til at forbinde regimets hjerne med støvlerne ude på gaden," siger Greg Walton, der har forsket i Kinas brug af overvågningsteknologi hos den canadiske menneskerettighedsorganisation Rights & Democracy og i dag er forsker hos Centre for International Studies på University of Toronto.

Selvom produktet bærer navnet Siemens Intelligence Platform er det i dag i sortimentet hos det 18 måneder gamle finsk-tyske joint-venture Nokia-Siemens Networks. Men den finsk-tyske netværksleverandør udleverer af princip ikke navne på kunderne uden deres forudgående accept.

"Vi kan ikke offentliggøre navnene på vores kunder, men når du spørger mig specifikt om Kina, vil jeg gerne sige: Vi har ikke solgt dette produkt til Kina," siger Nokia Siemens Networks pressechef Ben Roome til Computerworld.

Sælger I dette produkt til ikke-demokratiske lande?
"Vi følger strengt Nokia-Siemens etiske retningslinjer samt EU og FN's eksportregler. Jeg kan ikke give dig et mere præcist svar," siger Ben Roome.

Hvem besøger dit land?

Computerworld har læst en pdf-fil med en præsentation af softwaren, som har fundet vej til en række blogs på nettet.

I præsentationen, der åbenlyst henvender sig til efterretningstjenester og andre myndigheder, der ønsker at kigge udenlandske gæster nærmere i sømmene, introducerer Siemens selv løsningen med spørgsmålet:

"Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor den person, der hver måned på den samme dato flyver ind til sit firmas hovedkvarter i dit land, også gør det, selvom datoen nogle gange falder i weekend?"

Men verdens efterretningstjenester skal ikke fortvivle, fordi Siemens kan effektivisere efterretningsarbejdet og hjælpe de hemmelige tjenester med at finde den afgørende nål i høstakken.

Alt-i-én-løsning

Efterretningsplatformen tilbyder ganske enkelt en "alt-i-én-løsning", der integrerer en lang række efterretninger, som eksempelvis oplysninger om telefonopkald, e-mails, internet-aktivitet, banktransaktioner, kriminalregister og DNA-oplysninger, under én hat.

Den avancerede efterretningsplatform fra Nokia Siemens Networks tilbyder også en funktion, som virksomheden kalder for "topic spotting."

Det betyder, at systemet kan trænes til at genkende ord, der ofte bliver brugt i sammenhæng med specifikke emner, som eksempelvis terrorisme, våbenhandel eller narkosmugling. Når ordene bliver anvendt i en internetkommunikation eller i en telefonsamtale hos personer under overvågning bliver myndighederne varslet.

Systemet er også i stand til at identificere stemmer, hvilket humør deltagerne i samtalen er i, og hvilket sprog der bliver talt.

På baggrund af de mange forskellige databaseoplysninger er systemet i stand til at finde faste mønstre og rutiner hos personer under mistanke, og advare myndighederne, hvis personen bryder mønstret eller på anden måde optræder unormalt. Eksempelvis vis personen hæver unormalt mange penge på sit kreditkort, har unormal rejseaktivitet eller foretager bemærkelsesværdige telefonopkald.

Læs Siemens egen præsentation af den avancerede softwareplatform: Klik her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere