Efter to år på posten som administrerende direktør i den danske it-branches flagskib melder Jens Alder nu TDC klar til salg.
"Virksomheden er godt undervejs. Vi kan vise allerede i dag, at vi har en værdi, som bestemt vil være interessant for vores aktionærer at sælge til i dag."
I sine foreløbig to år på topposten i TDC har Jens Alder sat fuld skrue på den optimering og tilpasning af det gamle telemonopol, som blev startet af hans forgænger Henning Dyremose.
Dyremose var som konservativ finansminister og toppolitiker selv en af de politiske arkitekter bag den konstruktion, der gennem fusionen af de regionale teleselskaber skabte et stort monopolselskab godt fem år før, telemarkedet blev åbnet for konkurrence i sommeren 1996.
Det lader til, at Jens Alder med succes har optimeret processer i alle kroge af virksomheden fra lagerstyring til topledelsens sammensætning.
Marked uden vækst
TDC bliver drevet stadig mere effektivt, men det er også helt nødvendigt, fordi TDC i dag står i et dansk marked uden vækst.
I det seneste halvårsregnskab konstaterede virksomheden, at bredbåndsmarkedet er mættet. Alle danskere har mobiltelefoner, og stadig flere vinker farvel til fastnettelefonen.
TDC sagde i første halvår af 2008 farvel til 116.000 fastnetkunder eller 4,9 procent.
Ikke kun TDC oplever det pres. Overalt i Europa oplever de store gamle teleselskaber at sidde i en lignende knibtang.
Da France Telecom i april var på frierfødder hos svensk-finske TeliaSonera vurderede forskningsdirektør Bernt S. Østergaard fra Current Analysis, at manglen på samlede nordiske mobilaktiviteter gør det svært for TDC at komme på de europæiske telegiganters indkøbsliste.
Eneste teleprodukt mned gode vækstrater
For i et rent nordisk perspektiv kan muligheden for at levere mobilt bredbånd gøre de nordiske selskaber interessante, fordi mobilt bredbånd er det eneste teleprodukt med gode vækstrater.
Derfor kan det blive svært for Jens Alder at holde TDC lækker og klar til salg.
For sælges skal TDC - på et tidspunkt. Den nuværende hovedaktionær Nordic Telephone Company ejer 87,9 procent af aktierne i TDC og er paraplyselskab for fem kapitalfonde.
Kapitalfonde der betalte 76 milliarder kroner for TDC i 2006, og som formentlig senest i 2012 ønsker at sikre fondenes investorer et godt afkast af den investering.
Men der er stadig mindst et trick, som Jens Alder ikke har prøvet som supplement til at holde den 11.000 mand store organisation på tæerne og sikre, at omsætningen, der sidste år var på knap 40 milliarder kroner, ikke står i stampe eller falder:
Samarbejde og partnerskab med de elselskaber, som er parate til at fortsætte deres investeringer af op mod 15 milliarder kroner i fibernet til de danske hjem i direkte konkurrence med TDC's kobbernet.
Partnerskab
Det klæder ikke det tidligere telemonopol at dvæle ved elselskabernes anvendelse af elkundernes penge til at pløje fiber ned til to millioner danske husstande.
Og selvom det stadig er uvist, hvornår xDSL-eventyret og dermed TDC's kobbernetværk når grænsen for båndbredde, så må det alt andet lige være bedre at skyde kompetencer og teknologi ind i et partnerskab med el-selskaberne og bevare en del af omsætningen hos fiberkunderne end at miste den helt.
Det er mere end et år siden, at TDC brugte bredbåndsdagene til at annoncere, at det var klar til at gå i partnerskab med elselskaberne. Men godt et år senere er der ikke sket noget.