Artikel top billede

Politikere ignorerer politiets tele-misbrug

Christiansborg-politikere har ingen kommentarer til, at politiet fra tid til anden prøver at tiltuske sig ulovlige oplysninger hos teleselskaberne. Kun SF vil have justitsministeren på banen.

Flere danske retsordførere har ikke ønsket at kommentere, hvordan det kan være muligt, at politiet kontakter teleselskaberne uden dommerkendelse eller anden bemyndigelse for at få udleveret fortrolige data-oplysninger om danskerne.

Selvom it-advokaten Martin von Haller Grønbæk kalder politiets fremgangsmåde for embedsmisbrug og ulovlig, synes det ikke at bide på politikerne på Christiansborg.

Kun SF's retspolitiske ordfører, Anne Baastrup, tager for alvor bladet fra munden.

Hun ønsker at få justitsminister Brian Mikkelsen (K) til at præcisere overfor politikredsene, at den slags historier er skadelige for politiets renommé og derfor slet ikke bør finde sted.

"Politiet har mange muligheder for at bruge 'øjemed' som grundlag, og det må være nok, hvis det haster," skriver Anne Baastrup i en mail til Computerworld.

Begrebet 'øjemed' benyttes i de sager, hvor politiet ikke kan vente med at indhente dommerkendelse, men udleveringen af data skal ske her og nu for ikke at forspilde chancen for øjeblikkelig indgriben mod en forbrydelse.

Politiet skal følge reglerne

De retspolitiske ordførere fra Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne er helt tavse om politiets embedsmisbrug, mens De Konservatives retspolitiske ordfører, Tom Behnke, er forholdsvis fåmælt om situationen.

"Ligesom alle andre myndigheder og personer, skal også politiet overholde landets lovgivning," skriver han i en mail til Computerworld.

Han ønsker ikke at besvare spørgsmålet om, hvad konsekvensen bør være, når politiet prøver at indhente data på ulovlig vis.

Politiet hævder selv, at det ikke henvender sig til teleselskaberne uden dommerkendelse bortset fra i hastesager eller i selvmordssager.

Selvmordssagerne er i en kategori for sig, da de ikke kræver nogen form for dommerkendelse eller efterfølgende retssag for at få udleveret tele-oplysningerne.

Teleselskabet Telia har ellers bekræftet, at politiet henvender sig med uautoriserede henvendelser i flere tilfælde.

"Det hænder jo af og til, at en lokal vicesherif bliver grebet af en opklarings-iver og kontakter os på et grundlag, som vi ikke finder tilstrækkeligt. Og det fortæller vi ham så," siger Telias juridiske direktør, Jens Ottosen-Støtt.

TDC's telechef Mogens Ritsholm har peget på, at de uautoriserede henvendelser især er begyndt at dukke op efter politireformen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere