Se politiets svar: Politiet: Helt utænkeligt at vi ikke følger tele-regler.
Det danske politi forsøger dagligt at fiske oplysninger om mailkorrespondancer og telefonnumre fra de danske teleselskaber.
Flere gange sker det uden den dommerkendelse, som ellers er påkrævet i ransagningssager, for at politiet kan få udleveret de dybt fortrolige informationer.
"Vi skal udlevere data, når politiet beder om det. Så kommer dommerkendelsen nogle gange bagefter," forklarer telechef Mogens Ritsholm fra TDC.
Han understreger, at udleveringen af data uden dommerkendelsen kun sker med henvisning til det juridiske begreb, "at øjemedet ikke skal forspildes."
Det betyder, at det er strengt nødvendigt at handle her og nu for eksempelvis at forhindre kriminalitet.
Politiet kan derefter nøjes med at faxe dommerkendelsen inden for 24 timer efter, det har fået adgang til de ønskede data.
Går den, så går den
Hvis politiet henvender sig uden dommerkendelse og uden en uopsættelig situation, så er teleselskaberne forpligtet til at lukke for oplysningskassen.
Men både TDC og tele-konkurrenten Telia bekræfter over for Computerworld, at selskaberne er udsat for forespørgsler fra politiet om at udlevere data, som teleselskaberne i henhold til logningsbekendtgørelsen er forpligtet til at gemme, og som politiet ikke har ret til uden en uopsættelig situation og uden dommerkendelse.
"Det hænder jo af og til, at en lokal vice-sherif bliver grebet af en opklarings-iver og kontakter os på et grundlag, som vi ikke finder tilstrækkeligt. Og det fortæller vi ham så," siger Telias juridiske direktør Jens Ottosen-Støtt.
"Går den, så går den. Og nogle gange går den vel. Men den går bare ikke hos os," lyder Telia-direktørens forklaring på politiets uautoriserede henvendelser.
Han vil på grund af Telias samarbejde med politiet ikke fortælle specifikt, hvor ofte lovens lange arm henvender sig uden en presserende forespørgsel og uden at have fået dommerkendelsen på plads først.
Jens Ottosen-Støtt siger dog, at "det ikke er meget forkert," at politiet henvender sig én gang om dagen hos Telia, der er Danmark tredjestørste teleselskab, for at få udleveret oplysninger uden en dommerkendelse og uden en begrundelse om uopsættelighed.
Han understreger dog, at henvendelserne i flere tilfælde handler om telefoniske selvmordstrusler, hvor politiet kan indhente oplysninger hos teleselskaberne uden en dommerkendelse.
Politireformen under beskydning
Hos TDC vil telechef Mogens Ritsholm ikke gå i detaljer med, hvor mange henvendelser TDC dagligt får fra politiet - hverken med eller uden dommerkendelser - af "hensyn til forholdet mellem TDC og politiet."
Politi-forvirring om arbejds-gange
Men telechef i TDC, Mogens Ritsholm, peger gerne på årsagen til, at der går kuk i køreplanen for, hvordan ansøgningsprocedurerne skal forløbe.
"Især efter politireformen trådte i kraft har vi fået mange henvendelser direkte fra politikredsene, der måske ikke er så godt bekendte med arbejdsgangene. Før i tiden gik alle henvendelserne direkte fra politiets telecenter, hvor der ellers altid er styr på procedurerne," siger Mogens Ritsholm.
Han opfordrer derfor politiet til at lade alle henvendelser gå gennem politiets telecenter.
Kan rekvirere data
Både TDC- og Telia-direktøren understreger, at der aldrig er blevet udleveret data på grund af politibetjentenes behagelige telefonstemmer
Men data-oplysningerne kan anskaffes uden en dommerkendelse, hvis en politibetjent udfylder en skriftlig rekvisition for at indhente data om mistænkelige personer.
Det papir skal sikre mod, at der bliver kigget over skulderen på naboens, eks-kæresterens og familiemedlemmers opkald og mailkorrespondancer, fordi en anklager eller en højtstående politibetjent skal skrive under på rekvisitionen.
"Det er nok ikke ligefrem karrierefremmende i politiet at benytte sig af sådan en rekvisition, hvis betjenten bliver fanget i en løgn," siger Jens Ottosen-Støtt fra Telia.
Se politiets svar: Politiet: Helt utænkeligt at vi ikke følger tele-regler.
Læs også: Advokat: Politiets data-fiskeri er ulovligt og misbrug.