De sidste to uger i september var dårlige nyheder for tyske SAP, der udvikler forretningssoftware.
Ordrebøgerne var pludselig noget tyndere end normalt.
Virksomhedens bestyrelse skrider nu ind for at komme finanskrisen i forkøbet, og handlingsplanen træder også i kraft i virksomhedens nordiske gren.
"Vi bliver nødt til at tilslutte os den globale plan, man nu har udarbejdet, og det betyder, at vi i en periode har ansættelsesstop, og vi kan heller ikke afløse folk, som forlader os," forklarer administrerende direktør Henrik Rasmussen, der er øverste chef for SAP i Norden og Baltikum.
Desuden skærer virksomheden i den planlagte rejseaktivitet, der ikke er direkte kunderelateret, fortæller han.
Ifølge nyhedstjenesten Reuters holdt de to SAP-topchefer Henning Kagermann og Leo Apotheker i tirsdags et møde, hvor de præsenterede planen, som blev sendt ud til alle ansatte per e-mail om onsdagen.
"Det er nok ikke lige tiden at spørge om, hvorvidt vi vil give sponsorater eller foretage andre investeringer, så Norden går bestemt ikke fri af tiltagene. Vi kører planen ud i alle landene, og vi har fået den eksakt samme besked her i Norden," fortæller Henrik Rasmussen.
Direktør: Ingen kunder rammes
For SAP handler det nu om at finde de steder, hvor virksomheden kan skære ned i udgifterne til mindst mulig irritation for den daglige forretningsgang.
"Vi kommer eksempelvis til at slå bremserne i ved alt det, der hedder ekstern uddannelse. Vi holder heller ikke interne møder på eksterne steder, i stedet bruger vi SAPs egne steder til det. Det er sådan nogle helt basale ting, som ikke virker helt urimelige," siger Henrik Rasmussen.
Direktøren understreger, at virksomheden gør alt for at undgå, at SAP-kunderne mærker noget til den nye handlingsplan fra virksomheden.
"Vi har gjort meget ud af, at det ikke får indflydelse på vores kunderelaterede aktiviteter, og det vil ikke få indflydelse på kunderne," fortæller han.
Krisen rummer også muligheder
I enkelte tilfælde vil kunderne dog opdage, at SAP har sat gang i planen.
"Potentielt kan man sige, at hvis en enkelt medarbejder forlader et konkret projekt, og vi ikke kan ansætte en ny, så mangler medarbejderen, men her kan vi altid hente en tredjepartskonsulent," forklarer Henrik Rasmussen.
Han fremhæver, at SAP i Norden endnu ikke er hårdt ramt af finanskrisen, men at det kan ske i fremtiden, hvis virksomhederne nu optager dyrere lån end hidtil. Det er dog ikke negativt alt sammen, tilføjer han.
"Vi har før set, at når virksomheder kommer i de her situationer, så går de konkret ind og ser, hvor de kan konsolidere deres systemer og spare nogle penge. De vil måske gøre sig fri af selvudvikling, som de har brugt mange penge på at vedligeholde over tid," siger Henrik Rasmussen.
SAP har 550 medarbejdere i Norden og Baltikum.