De ledende europæiske bredbånds-selskaber skal give konkurrenterne adgang til deres fiber-netværk, mener Europa-Kommissionen.
I en række anbefalingerne til de enkelte landes telestyrelser skriver kommissionen, at man bør sikre, at de gamle fastnet-monopoler er i stand til få en passende indtjening i forhold til deres bredbånds-investeringer.
Det skriver Financial Times.
Brittish Telecom, den største fastnet-udbyder i England, byder opfordringen velkommen, mens Deutsche Telecom afviser den.
Opbygningen af en fiber-infrastruktur er i disse år en af de største udgifter for de europæiske teleselskaber.
Viviane Reding, EU's tele-kommisær, og konkurrence-kommisær Neelie Kroes er begge bekymrede over, at EU bliver kørt bag af dansen af lande som Japan og USA i udrulningen af super-bredbånds-netværk.
"Vi ønsker nationale regler, der ikke bare opfordrer til de nødvendige og væsentlige investeringer i fiber, men også styrker bredbånds-konkurrencen," siger Neelie Kroes til Financial Times.
Kan man tjene penge på fiber?
Flere af de store fastnet-selskaber er nervøse over at investere for meget i fiber, fordi selskaberne er i tvivl om, hvorvidt innvesteringerne vil blive tjent ind igen.
I Tyskland vedtog man sidste år en lov, der betyder, at det er Deutsche Telecom selv, der bestemmer prisen, når konkurrenter ønsker at anvende selskabet fiber-net. Deutsche Telecom peger på, at den model ansporer rivalerne til at anskaffe sig egne fiber-netværk.
Herhjemme graver både elselskaberne og TDC fiber ned, og hvis man skal tro en ny undersøgelse, skal Danmark da også oppe sig, hvis vi skal være med blandt de bredbånds-førende nationer.
Da konferencen Bredbåndsdagene fandt sted tidligere på ugen, var der en del debat om, hvilken rolle henholdsvis kobber og fiber kommer til at spille i fremtiden. Flere mener, at kobberen nødvendigvis snart må udddø som bredbåndsteknologi.