Artikel top billede

Hvert besøg på borger.dk koster ni kroner

Hver gang en borger klikker ind på borger.dk, koster det ni kroner. Politikerne efterlyser en business-case, der kan afklare, om penge til it-projekter som borger.dk er givet godt ud.

Hvornår er en offentlig portal en fornuftig forretning? Det spørgsmål er ikke sådan lige at besvare, hvis man spørger politikerne.

På finansloven er hvert år afsat 44,8 millioner kroner til den offentlige portal borger.dk - bevillingen er tre-årig og lyder i alt på 134,4 millioner kroner.

Portalen oplyser til Computerworld, at man har 13.109 besøg om dagen.

Det svarer til ni kroner per besøg.

Forleden kunne Computerworld fortælle, at hvert login på en anden offentlig portal, sundhed.dk, koster 78 kroner.

DF: Lyder højt
Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti mener, at prisen lyder meget høj.

"Umiddelbart lyder ni kroner per besøg som meget, " siger it-ordfører Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti.

Han forventer dog, at borger.dk i fremtiden vil få væsentlig flere besøgende, og dermed vil prisen per besøg falde.

Samtidig peger han på, at besøg på borger.dk forhåbentlig betyder besparelser på andre områder - selvom der aldrig er blevet forlagt politikerne en sådan business-case.

"Det skulle jo gerne være sådan, at når vi giver 150 millioner kroner til borger.dk, så kan der spares 150 millioner kroner andre steder, men det er bare sjældent, vi bliver præsenteret for sådan en case," siger Mikkel Dencker.

R efterlyser også business-case

Hos de Radikale fokuserer man også på de gevinster, der forhåbentlig findes på andre områder.

"Man skal være varsom med at sige, at det her er dyrt, for hvis nu det sparer penge ude i kommunerne og frigør hænder eller giver økonomisk eller kvalitetsmæssige forbedringer," siger it-ordfører Morten Helveg-Petersen fra de Radikale.

Han efterlyser også en business-case, der rent faktisk afklarer, om penge til it-projekter som borger.dk reelt er givet godt ud.

Borger.dk: Kun 6,5 kroner

Hos borger.dk gør kontorchef Natascha Dexters opmærksom på, at i de ni kroner er også medregnet udviklingskroner.

40 millioner kroner af de i alt 134,4 millioner kroner går til udvikling.

"Trækker vi udviklingskroner ud af regnestykket, bliver tallet cirka 6,5 kroner per besøg," understreger hun.

Hun forklarer, at de 6,5 kroner bør sammenlignes med andre muligheder for kontakt.

"Hvis man undersøger, hvad en telefonisk henvendelse til en offentlig myndighed, en henvendelse per mail eller endda en personlig henvendelse koster, så må den digitale henvendelse alt andet lige være billigere," siger hun.

Hun understreger, at man på borger.dk gør ekstra meget ud af at organisere indholdet, så det er nemt at finde det rette svar eller den rette myndighed.

"Samtidig har vi jo som målsætning, at besøgstallet på borger.dk skal stige i takt med, at antallet af løsninger stiger, og borgerne vænner sig til og oplever fordelene ved den digitale kanal," siger kontorchefen.

Hun forklarer, at når besøgstallet stiger, vil den marginale omkostning per besøg samtidig falde.

Få penge til markedsføring

"Det offentlige har ikke tradition for at bruge mange penge på markedsføring, og vi arbejder med små budgetter til markedsføring af borger.dk. Vi gør, hvad vi kan for at sikre, at kendskabet til siden og besøgstallet stiger," siger hun.

Kontorchefen forklarer, at borger.dk for øjeblikket samarbejder blandt andet med landets biblioteker og borgerservicecentre omkring udbredelsen af de digitale muligheder.

Borger.dk gik i luften i 2007, og videnskabsminister Helge Sander har netop afsløret, at en helt ny version skal stå klar i oktober i år.

Prisen er et to-cifret millionbeløb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere