Sådan ser fremtiden ud for afsætningsbranchen

Konsolidering forude

Tilbage til artiklen: Sådan ser fremtiden ud for it-branchen

Er der et sted i it-branchen, hvor man kan tale om konsolidering, er det blandt distributører og forhandlere, viser årets rundspørge til it-direktørerne i Deloitte IT-Vækstbarometer.

Svarene fra direktørerne viser, at forhandlerne har været igennem suverænt flest fusioner og opkøb sidste år.

36 procent af forhandler- og distributørvirksomhederne har enten opkøbt eller fusioneret med en anden virksomhed de sidste par. Det tilsvarende tal for hele branchen er 27 procent.

Planlægger opkøb

Og ikke nok med det. Næsten halvdelen af afsætningsvirksomhederne planlægger en fusion eller opkøb næste år, viser undersøgelsen.

Mens 49 procent af afsætnings-direktørerne fortæller, at de planlægger at købe eller fusionere med en anden virksomhed inden for de næste par år, er det tilsvarende tal for eksempelvis hardwarevirksomheder 33 procent.

Ønskerne til de næste par år skal dog tolkes med en vis forsigtighed, forklarer Kim Gerner, leder af Deloittes division for teknologi medier og tele.

"Tidligere års it-vækstbarometre viser, at forventningerne på dette område ikke indfries til fulde" siger han.

Hvad tendensen skyldes kan være svært at læse direkte ud af tallene, men sikkert er det, at det er blevet sværere at skaffe kapital.

It-vækstbarometeret viser, at 39 procent af direktørerne i hele it-branchen mener, at det er blevet sværere at skaffe kapital, og kun 11 procent siger, at det er blevet lettere.

"Særligt distributører og forhandlere føler sig ramt. Her er tallet 48 procent," siger Kim Gerner.

I sidste års vækstbarometer, så det ganske anderledes ud. Her følte 44 procent, at det var blevet lettere at skaffe kapital, og kun 7 procent at det var sværere.

Nærige med lønnen

Og afmatningen har ramt afsætningskanalen hårdt, erkender den selv.

"Blandt distributører og forhandlere er der vendt dramatisk op og ned på tallene," siger Kim Gerner.

36 procent af virksomhederne peger på den faldende efterspørgsel som det, der har haft mest negativ betydning for udviklingen de sidste par år. Og distributørernes og forhandlernes tilgang og tackling af nedturen, bekymrer Kim Gerner.

Hele 63 procent af distributørerne forventer, at en faldende efterspørgsel bliver det, der får størst negativ indflydelse på virksomheden i fremtiden.

"Det bekymrende ligger i, at det ikke giver anledning til nogen stigning i antallet af virksomheder, der ser en ændring af sin strategi og fokus, som den største udfordring," siger Kim Gerner.

Han forklarer, at dette tal kun ligger på 14 procent for distributører og forhandlere, hvilket er samme lave niveau, som de sidste par år.

"En ellers nærliggende indfaldsvinkel til at imødegå et nedadgående marked. Og det forværres yderligere af, at distributørerne som den eneste af delbrancherne udsættes for kraftig konkurrence, idet 15 procent mener at netop den bliver den største udfordring," siger han.

Nedturen og afmatningen smitter af på de lønstigninger medarbejderne i denne del af it-branchen kan se frem til. Sælgerne hos forhandlerne og distributørerne har udsigt til mindre lønstigninger end andre i it-branchen.

34 procent af distributør-virksomhederne forventer samme reallønsniveau som sidste år. Det gælder kun 19 procent af direktørerne i resten af it-branchens virksomheder.

Til gengæld har medarbejderne i distributør-leddet tradition for bonusordninger ved salg og overskudsdeling.

63 procent af distributørerne tilbyder da også overskudsdeling til medarbejderne. Men med afmatningen i markedet vil overskudsdelingen hos forhandlerne formodentlig også blive markant mindre de kommende år.

Tilbage til artiklen: Sådan ser fremtiden ud for it-branchen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere