Artikel top billede

Sådan ser fremtiden ud for den danske it-branche

Direktørerne i den danske it-branche ser mørke skyer i fremtiden: Mangel på medarbejdere og konkurrencen er de største farer. Der er dog forskelle på de enkelte segmenter.

Fremtiden tegner mørk.

For første gang i adskillige år frygter toplederne nu, at faldende efterspørgsel vil få størst negativ betydning for virksomheden de næste par år.

Det viser Deloitte IT-Vækstbarometer, der er en spørgeundersøgelse til toplederne i den danske it-branche, som udarbejdes hvert år i forbindelse med Computerworlds Top 100-undersøgelse.

"Det er en ændring fra året, der er gået, hvor flest pegede på manglende medarbejdere. I år er det problem skubbet til en andenplads. Alt sammen et tegn på at markedet forventes at fortsætte af en trend nedad," siger Kim Gerner, leder af Deloittes division for teknologi, medier og tele.

Han peger på, at det understøttes af det lille kuriosum, at det kun er en forsvindende lille del på knap 3 procent, der fremadrettet tør svare 'intet' på spørgsmålet om, hvad der forventes at få størst negativ betydning.

For året der er gået, svarede 15 procent 'intet' på spørgsmålet.

Gode råd i nedgangstider

Direktør Per Andersen fra analysefirmaet IDC Danmark har et par konkrete råd til branchen i lyset af afmatningen.

"Vær tæt på kunden. Afmatningen kan betyde, at der bliver skåret ned på antallet af leverandører og projekter, og det gælder om at være øverst på listen," siger Per Andersen.

Samtidig kan man hjælpe kunderne med øget automatisering.

"I en økonomisk afmatning vil kunderne se på, hvordan de kan optimere og effektivisere deres egne processer og forretning - det kan leverandørerne hjælpe med," siger han.

Endelig skal man huske på, at hele it-branchen ikke lukker ned. Man vil kunne finde områder, der fortsat er i vækst, understreger Per Andersen.

"På trods af den økonomiske afmatning vil der stadig være områder, der er i markant vækst. Det gælder om at identificere og udnytte disse muligheder," siger Per Andersen.

Sådan går det de enkelte brancher

Direktørerne i afsætningsvirksomhederne forventer yderligere konsolideringer blandt selskaberne. Derudover vil afmatningen for alvor også komme til at gå ud over lønningerne.

Læs hele afsnittet om fremtidsforventningerne hos afsætningsvirksomhederne her.

For hardwareselskaberne går det kun en vej - ned. Det bliver ikke bedre af, at selskaberne i denne del af it-branchen også har svært ved at fastholde nøglemedarbejderne.

Læs hele afsnittet om fremtidsforventningerne hos hardwarevirksomhederne her.

Blandt servicevirksomhederne er der dog stor optimisme og selskaberne forventer således i stor stil at kunne rekruttere nye medarbejdere.

Læs hele afsnittet om fremtidsforventningerne hos servicevirksomhederne her.

Også hos softwareselskaberne er der høje forventninger til fremtiden. Således forventer man kanonvækst i indtjeningen.

Læs hele afsnittet om fremtidsforventningerne hos softwarevirksomhederne her.




IT-JOB

Nitor Energy A/S

IT Infrastructure Specialist

Gehl Architects ApS

IT Supporter

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IT-generalister til rollen som systemejer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere