Artikel top billede

Leder: Grøn boble eller nyt lederskab?

Computerworld mener: Det er ved at gå op for it-branchen, at virksomhederne bør blive grønne både i processer, produktion og produkter. Det kræver sammenhold - og at alle fejer for egen dør.


Aldrig har det været så grønt, aldrig har det været så kønt. Her tre måneder før jul og 14 måneder før det store klima-topmøde i København
er aktørerne i it-branchen og de danske it-inter­esseorganisationer ved at falde over hinanden med gode, grønne it-tilbud.

Lidt brutalt er grøn it på få måneder gået fra skåltaler til egentlig forretning. Og it-branchens virksomheder går gerne foran med det gode eksempel. Fra selv at bruge de grønne it-produkter til kravet om at kunne købe mere miljørigtig strøm fra for eksempel vindmøller.

Men der eksisterer en risiko for, at it-branchen lige nu er i gang med at puste en grøn boble op, som enten vil eksplodere eller langsomt miste luften, før afkastet af investeringen for alvor skulle materialisere sig efter klimatopmødet. For kunderne er ikke klar til at investere.

Holdningsændring i gang

Ifølge årets udgave af rapporten 'IT i Praksis' fra Rambøll Management og Dansk IT, er det kun 12 procent af Danmarks 500 største virksomheder og offentlige institutioner, der inden for et år forventer at gennemføre konkrete initiativer eller indsatser rettet mod miljøbelastningen af it-aktiviteterne.

Forfatterne bag den konklusion tog ved præsentationen af 'IT i Praksis' for to uger siden det forbehold, at der er sket en ikke ubetydelig holdningsændring i de måneder, der er gået, siden undersøgelsen blev gennemført. Så tallet vil sikkert være noget højere nu.

Gå forrest

Det er sikkert helt rigtigt. Og partner Lars Bo Kirk fra pr-huset Jøp, Ove & Myrthu har også en pointe, når han peger på det pres, virksomhederne oplever både fra kunder, medarbejdere og myndigheder, når det gælder reduktion af miljøbelastningerne.

Der er grøde i tankegodset og alt andet lige også i investeringslysten. Det åbner muligheden for, at nogen går foran og med rettidig omhu sikrer, at virksomheden bliver grøn både i processer, produktion og produkter - ved hjælp af it; grøn it naturligvis.

'Nogen' er it-afdelingerne og it-cheferne, der sammen med it-branchen kan løfte opgaven, fordi den velorkestrerede it-understøttelse allerede har fat i de tre dimensioner.

For eksempel vil videokonferencer kunne mindske transportbehovet til møder, ERP kan optimere råvareudnyttelsen, og business intelligence kan understøtte en hurtig og fleksibel produktudvikling, der gør virksomhedens produkter til de mest 'grønne' på markedet.

Men det kræver, at aktørerne i it-Danmark hæver blikket og skuer ud videre end de to procent af CO2-udledningen, der ifølge analysehuset Gartner skyldes it-anvendelse, og som kan reduceres gennem grøn it. I stedet skal vi se på de 98 procent af CO2-udledningen, som it-løsninger eller klima-it kan gøre noget ved.

Fej for egen dør

It-afdelingen har altså udsigt til en ny lederrolle gennem klima-it. En rolle, der ligger i direkte forlængelse af det procesarbejde, som de senere år er gennemført i it-afdelingerne. En rolle, der bygger på egne erfaringer med at bruge grøn it til bogstavelig talt at feje for egen dør. En rolle, der kun kan løftes, hvis de professionelle it-brugere og it-branchen fortæller den samme historie.

IT-Branchen, ITEK og Dansk IT bør slå de mange udmærkede grønne indsatser sammen og bruge de samlede kræfter til massivt at påvirke gode folk som direktør Finn Mortensen i Klimakonsortiet, der skal ud og sælge den grønne danske model.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere