Artikel top billede

(Foto: Foto: Air France)

Roaming-priser rager danskerne en høstblomt

Det er priserne på hjemmemarkedet, der interesserer de danske mobilkunder, mens priserne på udlandstelefoni er af meget lille betydning, mener mobilselskaberne.

Roaming-priserne rager danskerne en fjer, og derfor bliver roamingtaksterne ikke til et konkurrenceområde blandt de danske mobilselskaber.

De tre største spillere herhjemme ligger alle sammen inden for en afstand på fire øre for et samtaleminut fra et EU-land til Danmark.

De ligger med andre ord lige under den maksimale grænse, som EU har sat for prisen for roaming.

Og det er fint nok, for mobilkunderne interesserer sig for hjemmemarkedet, mens udlandstelefonien er underordnet, lyder det.

"Der var op til 30 kroners forskel i udlandet per minut i gamle dage, men dengang var folk fuldstændig ligeglade. At sænke prisen en øre mere bliver ikke en konkurrenceforskel, for danskerne er bare ligeglade," siger pressechef Rune Fick Hansen fra Telia.

Sonofon er billigst af de tre store teleselskaber med en pris på 4,25 kroner for et minuts samtale fra et andet EU-land til Danmark, mens henholdsvis Telia og TDC tager 4,29 og 4,28 kroner i minuttet.

Danskerne vil have andre ting

Hos TDC vurderer kommunikationsrådgiver Per M. E. Christiansen også, at danskerne interesserer sig mere for de daglige takster frem for dem, der gælder på en tur i udlandet.

"Det er nogle andre ting, som folk kigger på. SMS- og minutpriser i Danmark er langt mere interessante, fordi det er der, der er noget at spare. Hvis du rejser en uge om året, så er det ikke det, du vælger abonnement efter, og slet ikke hvis det kun er øre, der er at spare," fortæller Per M. E. Christiansen.

Europæisk loft for minutpriser

De nye minutpriser er lanceret efter krav fra EU-Kommissionen.

Siden 2006 har mobilpriserne imellem EU-lande været på dagsordenen i Bruxelles, og i 2007 kom der et europæisk loft på prisen. I lørdags blev loftet endnu engang sænket, og de danske udbydere lægger sig alle lige under loftet.

"I og med det er noget, man er forpligtet til, så er der ikke noget voldsomt incitament til at sætte prisen yderligere ned. Kursen skal regnes om og rundes ned, og så lander man på et ørebeløb, der ser pænt ud," siger kommunikationsrådigiver Per M. E. Christiansen fra TDC

Telia er en øre dyrere end TDC, og det nye prisniveau kom ikke som en overraskelse for virksomheden.

"Vi har lagt os på, hvad vi regner med niveauet bliver. Det er nok ikke her, man kommer til at se den store konkurrenceforskel," siger pressechef Rune Fick Hansen fra Telia.

Priserne for at modtage et opkald i et EU-land er den samme for de tre udbydere; 2,05 kroner.

Til kamp mod SMS-priser

Ifølge EU-kommissær for teleområdet, Viviane Reding, er minutprisen det første skridt på vejen imod et lavere prisniveau for de europæiske mobilkunder.

Hun vil fortsat gribe ind med tvang for at presse taksterne ned.

"Den næste udfordring bliver nu at skabe et enhedsmarked for roaming med tekstbeskeder og dataoverførsel. Jeg sætter min lid til, at det franske formandskab og Europa-Parlamentet vil hjælpe Kommissionen med at løse det problem meget snart," udtaler hun i en pressemeddelelse.

Viviane Reding mener, at de europæiske mobilkunder allerede nu har nydt godt af EU's indgriben.

"EU vedtog roaming-forordningen for, at borgerne frit skulle kunne tale i mobiltelefon, når de rejser rundt inden for det indre marked, uden at være bange for at få en kæmperegning. Det har betydet, at mere end 400 millioner forbrugere over hele Europa har sparet cirka 60 procent på deres foretagne og modtagne opkald under ferie- og forretningsrejser," siger hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere


Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere