Artikel top billede

Opposition blæser til kamp mod høje roaming-priser

Flere politikere vil have videnskabsministeren til at kulegrave teleindustriens roamingpriser, som de finder urimelige. Telebranchen mener ikke, at der er noget at komme efter.

Socialdemokratiets forbrugerpolitiske ordfører Benny Engelbrecht vil have undersøgt, om de danske teleselskaber skummer fløden for kraftigt på deres roaming-priser, når man ringer til og fra udlandet.

Derfor har han stillet videnskabsminister Helge Sander (V) et såkaldt paragraf 20 spørgsmål, der skal belyse, hvorvidt mobilselskaberne går for vidt i deres prissætning samtidigt med, at flere og flere danskere udskifter deres fastnettelefoner med mobile enheder.

"Jeg har spurgt ministeren, om han vil iværksætte en kulegravning af mobil-området for at få belyst, om prissætningen er for høj og for uigennemskuelig på udlandstelefoni," forklarer Benny Engelbrecht.

Også Enhedslistens it-ordfører Per Clausen har reageret på Computerworlds artikler om høje roamingpriser, og stiller Helge Sander følgende spørgsmål:

"Mener ministeren, at det er rimeligt at danske forbrugere betaler roaming-afgifter for lokale samtaler i andre EU-lande, selv om disse samtaler ikke koster mobilselskaberne flere penge end andre lokale samtaler?"

"Vil ministeren arbejde for lavere priser på SMS og dataforbindelser for danskere, som er på midlertidigt ophold i et andet EU-land?"

Helge Sander har tidligere bekræftet over for Computerworld, at han vil kæmpe for at holde priserne nede på mobiltelefoni, SMS'er og datatrafik på tværs af de europæiske grænser.

Ikke noget at komme efter

Teleselskaberne trækker samtidigt på skuldrene og mener ikke, at der noget at komme efter i roaming-regi.

TDC mener, at direktør Ib Tolstrup fra Telekommunikationsindustrien rammer hovedet på sømmet, når han over for Computerworld påpeger, at de danske teleselskaber løber en risiko med at hænge på regningen hos den udenlandske teleoperatør i forbindelse med udlands- og lokalopkald

Hos Telia mener pressechef Rune Fick Hansen, at prissammensætningen er noget mere kompleks end mange såkaldte eksperter gør sig til talsmænd for.

"Markedet er konkurrencepræget, og i nogle lande i Østeuropa taber vi rent faktisk penge på roaming på grund af EU's prisreguleringer.

Derudover peger han på, at forbrugerne på den ene side klager over høje priser, men på den anden side overhører teleselskabernes advarsler om, at det er dyrere at tale i telefon fra udlandet og eksempelvis ikke slår telefonsvareren fra, så de kommer til at betale for indgående opkald.

"Roaming er åbenbart et lav-interesse område for forbrugerne," siger Rune Fick Hansen.

Sonofon afviser, at teleselskaberne bevidst tænker i frarøve forbrugerne penge på roaming.

"Jeg mener ikke, at teleselskaberne har noget at skjule i forbindelse med en kulegravning. Men samtidigt håber jeg jo, at politikerne vil se på det samlede billede frem for blot at kigge på vores roamingpriser," forklarer Christian Wulff Søndergaard, der er Sonofons chef for Public Affairs.

Med hele billedet mener han konkurrencesituation, innovation samt investeringer i infrastruktur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere