Artikel top billede

Ny strategi: Telestyrelsen trækker open source frem

IT- og Telestyrelsen er klar med en ny strategi, der skal sætte fokus på praktisk anvendelse af it i stedet for ren udvikling. Styrelsen vil ud af akademikerjakkesættet og i arbejdstøjet i stedet.

Efter at have været under forberedelse i flere måneder, er IT- og Telestyrelsen nu klar til at introducere en ny strategi, der skal ændre styrelsens fokus markant.

Open source og web 2.0-teknologi skal have fremtrædende roller i projektet.

Manden med det forretningsmæssige ansvar for den nye strategi, kontorchef i et nyt kontor for Arkitektur- og standardiseringspolitik, Per Schultz Eeg, forklarer, hvad det er for et opgør, han gerne vil være med til at tage.

"Hvis vi kigger på de andre myndigheder, så har de brugt os i data-standardiseringssammenhænge. Der tror jeg, man historisk har oplevet os som en kontrollerende og måske endda afvisende myndighed," siger han.

Det betyder ikke, at de opgaver, IT- og Telestyrelsen indtil nu har lavet har været noget hø, understreger Per Schultz Eeg. Der er blot tale om, at tiden er en anden nu.

"Metoderne er modne og vi er nået til et punkt, hvor vi sagtens kan anvende i stedet for at udvikle. Det er det, der skal afspejles i vores arbejde fremover. Det betyder, at vi nu skal til at facilitere og koordinere i stedet for at regulere og kontrollere. Det er sådan, vi skal se os selv," siger han.

Det nye mantra: Åbenhed, innovation og konkurrence
Per Schultz Eeg forklarer, at den nye kurs indeholder tre pejlemærker, der kommer til at udgøre rygraden i organisationsændringen.

For det første peger han på, at den nye struktur har til hensigt at bidrage til større åbenhed om samarbejde. Han mener, at styrelsen i højere grad end tidligere skal indgå i dialog med dets samarbejdspartnere.

Konkret betyder det, at IT- og Telestyrelsen i fremtiden vil benytte sig af web 2.0-teknologier for at komme tættere på brugerne.

Meningsmonopol skal brydes

"I dag har vi borger.dk som én indgang for borgerne til kommunerne, virk.dk som indgang for virksomheder. Den indgang skal vi være for arbejdet med standardisering og it-arkitektur," siger han.

Det skal en Facebook-lignende portal hjælpe styrelsen med. Den vil ikke længere sidde i et elfenbenstårn og have monopol på det gode eksempel, forklarer Per Schultz Eeg.

"Vi tror, at dem, der sidder derude muligvis mange flere ressourcer end vi har og kan spare hinanden hurtigere og har flere gode eksempler. Hvorfor skulle vi være de eneste, der må mene noget om, hvad det gode eksempel er?," siger han.

Det andet programpunkt består i, at IT- og Telestyrelsen gerne vil sikre et friere leverandørvalg. Det er med til at højne kvaliteten, mener Per Schultz Eeg.

"Når vi ser på markedet, kan vi se, at de to store på det offentlige område, KMD og CSC, først for alvor bliver bedre, når de får en lille konkurrent, der bider dem i haserne. Der skal vi være dem, der sikrer snitflader og andre standarder, så den lille konkurrent kan komme ind," siger han.

Dansk fremtid uden embedsmænd

Sidste punkt i den nye strategi handler om innovation. Og om Danmarks fremtid, forklarer den nye kontorchef.

"Vi skal slippe den digitale kreativitet løs. Gå fra at tænke digital forvaltning til at tænke: 'hvad kan vi gøre digitalt'. Det meget forvaltning-centriske med, at vi er til for vores egen navles skyld skal vi ud af. Vi skal se innovation som grundlag for Danmarks økonomiske fremtid," siger han.

Per Schultz Eeg fortæller, at han gerne ser, at IT- og Telestyrelsen kommer væk fra sit lidt embedsmandsagtige image.

"Samlet set vil vi gerne gå fra metodeudvikling til anvendelse og forretning. Vi vil gerne have fokus på det pragmatiske og det løsningsorienterede, frem for måske det religiøse og lidt mere akademiske orienterede. Standardiseringer og arkitektur er midler - ikke mål i sig selv," siger han.

Manden, der skal sørge for den tekniske implementering af de opsatte mål hedder Christian Lanng.
Han er ny kontorchef i det nyoprettede kontor for it-infrastruktur og implementering.

Christian Lanng mener, at IT- og Telstyrelsen efterhånden har fået en modenhed, der gør styrelsen i stand til at være mere offensiv.

Blandt andet i forholdet til open source.

"Vi kan sige, hvad vi mener. Vi vil for eksempel tage et kraftigt ejerskab til open source. Vores enkle budskab er: open source er blevet voksent. Det er en seriøs ting, man snakker seriøst om i it-afdelingerne. Det er ikke længere et lille eksperiment, der skal gemmes i hjørnet. Vi vil lægge vægt på, at den offentlige forvaltning skal tage open source seriøst og bruge det - særligt når man bruger skatteydernes penge til at udvikle for," siger han.

Open source ikke kun for hippier

Christian Lanng mener generelt ikke, at IT- og Telestyrelsen skal være bange for at komme med mere værdiladede udmeldinger som for eksempel netop at anbefale open source.

"Den første udmelding er jo klart, at vi skal tage open source meget seriøst, for det gør de private spillere også. Det nytter ikke at se det som hippiesoftware - det er big business og det bliver det også for den offentlige sektor," siger han.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

SporingsGruppen ApS

App-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere