Både staten og kommunerne får en opsang fra Dansk IT's formand, Lars Mathiesen, ovenpå offentliggørelsen af dette års IT i Praksis.
Den årlige undersøgelse viser nemlig, at KL nærmest ikke tillægges betydning i i digitaliseringsindsatsen. Mindre end hver femte it-ansvarlig i kommunerne tillægger KL stor betydning som aktør i digitaliseringen.
Finansministeriet og Den Digitale Taskforce vurderes som meget vigtige i den sammenhæng.
Også den statslige indsats fik en røffel, fordi de vigtige domænebestyrelser, der skal koordinere digitaliseringen i fremtiden, er ikke-eksisterende eller i bedste fald usynlige.
Lars Mathiesen, der er direktør for Koncernudvikling og -IT (CIO) i Nykredit og formand for Dansk IT har ikke for vane at komme med uovervejede udfald til højre og venstre. Derfor er det også værd at bemærke, at formanden går ud med sin kritik efter i vidt omfang at have støttet den fælles digitaliseringsstrategi, som regeringen og KL godkendte sidste år.
Lars Mathiesen forklarer sin utilfredshed med KL med, at kommunerne risikerer at stå uden nogle afgørende kompetencer, når KMD bliver solgt.
"KL må træde i karakter, for KMD skal sælges på et tidspunkt," siger Lars Mathiesen.
Sløve domæner
Kritikken af Den Digitale Taskforce er målrettet meget direkte mod den langsomme etablering af domæner og domænebestyrelserne.
Først kom sundhedsdomænet i Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark, SDSD, etableret og i gang med arbejdet. Desuden er domænet for socialområdet og ejendoms- og forsyningsområdet etableret.
Domænerne er ellers et af de vigtigste instrumenter i digitaliseringsstrategien for det offentlige, som blev vedtaget tilbage i forsommeren 2007.
Lars Frelle-Petersen, kontorchef i Den Digitale Taskforce, mener ikke at kritikken er berettiget.
"Vi har flere domæner i pipelinen. Det er ikke let at etablere noget, hvor der ikke har været noget i forvejen," siger Lars Frelle-Petersen og tilføjer, at der er tale om at skabe en koordinering, som fanger de ideer og initiativer, der tidligere faldt på gulvet mellem myndighederne.
"Vi kan ikke etablere mange domæner, som så ikke har noget. Det tager tid og vi skal finde ud af, hvordan vi gør det bedst," siger kontorchefen.
NemSMS
IT i Praksis, som udarbejdes på baggrund af interviewdata fra topchefer og it-chefer i både det offentlige og det private erhvervsliv, viser overraskende, at de kommunale it-chefer er meget positivt stemte over for domænetankegangen.
Hele 72 procent af de kommunale it-ledere ser en stor effekt i etableringen af domænefællesskaber. En opbakning, som får Rambøll Management til i rapporten, at konkludere, at domænebestyrelserne "giver staten en oplagt mulighed for at skabe bedre offentligt samarbejde."
Lars Frelle-Petersen mener dog, at it-cheferne skal være opmærksomme på, at domænebestyrelserne ikke kommer til at påvirke den daglige indsats i kommunerne lige med det samme.
"Det kommer ikke til at ændre noget i morgen. Nu er domænebestyrelserne ikke det eneste vi har på vej. Der kommer til at ske en del ting, for eksempel med NemSMS," siger Lars Frelle-Petersen.