ComputerViews: Efter Steve Jobs indtog scenen til udviklerkonferencen WWDC08 i San Francisco, tilbage i juni måned, og afslørede de sidste detaljer om iPhone, opstod spekulationer om Apple-chefens helbred.
Nogen mente at Steve Jobs så tyndere ud end normalt, og Apple forklarede, at han havde haft en almindelig forkølelse, men insisterede på at levere sin legendariske præsentation.
Og så var den sådan set ikke længere.
Men nu er hans helbred igen kommet i søgelyset, efter en analytiker fra Wall Street fornylig spurgte til Steve Jobs' helbred.
"Steve Jobs elsker Apple. Han har ingen planer om at forlade Apple. Steves helbred er en privat sag," svarede Peter Oppenheimer, finansdirektør i Apple.
Indflydelse på aktien
Alene tanken om, at Steve Jobs måske ikke for evigt vil være på sin pind, var nok til at medføre et kursfald på AAPL-aktien.
Efter flere dage med nedgang i aktieprisen, faldt kursen 10 procent umiddelbart efter det tredje kvartalsregnskab blev offentliggjort.
Steve Jobs har næppe haft ansvaret for dette helt alene.
På trods af endnu et rekordregnskab med flere solgte Apple-computere end nogensinde før spåede Apples ledelse om en lavere profit i den kommende tid. Og væksten i salget var 10 procent lavere end samme kvartal, sidste år.
Men flere analytikere tog det kryptiske svar til sig og indregnede det i aktiens pris skriver Financial Times.
"Jeg tolkede deres svar som om, at Steve Jobs har fået kræft igen," udtalte Andrew Hargreaves, en analytiker hos Pacific Crest Securities, til Financial Times.
Sammenholdt med sidste måneds udmelding om, at Steve Jobs var forkølet, begyndte en fokuseret analyse af alt hvad der eksisterede af billedmateriale, udtalelser og observationer.
Privat sag
Baseret på tidligere sygdom
Selv om det kan virke absurd, at så lidt kan sætte de helt store tandhjul i sving, kommer det ikke helt ud af den blå luft.
I 2003 blev Steve Jobs diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen, og dengang ventede han ni måneder før det blev offentliggjort.
Efter en operation og en måneds orlov vendte Steve Jobs tilbage til arbejde i september 2004.
"Lægerne fortalte mig, at det næsten helt sikkert var uhelbredelig form for cancer, og at jeg ikke skulle forvente at leve mere end tre til seks måneder," sagde Steve Jobs i 2005 om episoden under en afgangstale til dimittender fra Stanford University.
Lægerne fandt dog ud af, at Steve Jobs havde en sjælden form for kræft, som muligvis kunne kureres med en operation.
"Jeg blev opereret, og i dag har jeg det fint. Det er det tætteste. jeg har været på at dø, og jeg håber, at det er det tætteste. jeg kommer i et par årtier endnu."
Privatlivets fred
Mens Apples talsmænd ikke mener. at Steve Jobs' helbred kommer andre ved, ser analytikere og investeringsrådgivere situationen lidt mere nuanceret.
Det er formentlig de færreste virksomhedsledere, som bliver afkrævet så detaljerede oplysninger om deres helbred, men mange mener, at dette tilfælde er helt unikt, og at Steve Jobs ikke er nogen helt almindelig direktør.
"Der er en mand, som virkelig får det foretagende til at excellere, og det er Steve Jobs. Det er svært at argumentere imod, at Steve Jobs ikke har overmenneskelige kræfter, når man ser hvad han har gjort de sidste fem år," siger Charles Wolf, analytiker hos Needham & Co., til Washington Post.
Grundet Steve Jobs' fremtrædende rolle i firmaet, og hans altoverskyggende kontrol over kommende produkter og firmapolitik, mener analytikerne, at investorer har ret til at vide, hvordan hans helbred er.
Frygten for, at Apple falder sammen som et korthus, hvis firmaets største profil forsvinder, er nærværende.
Tætknyttede skæbner
Apple er Steve Jobs
I langt højere grad, end i nogen andre virksomheder, er navnet Steve Jobs synonymt med Apple. Og omvendt.
Hans indflydelse på Apples kurs er markant, og hans semiårlige præsentationer af nye produkter tiltag, er nogle af de mest ventede begivenheder i it-branchen.
Steve Jobs og Apple har dog ikke haft nogen helt smertefri historie. Efter at have stiftet virksomheden i en garage, tilbage i 1976, og introduceret den grafiske brugerflade i starten af firserne, kom Steve Jobs ud i et stormvejr i 1985.
Han endte med at blive fyret af sin bestyrelse, angiveligt fordi han ikke kom så godt ud af det med den direktør, som han selv havde ansat.
I de efterfølgende år fik Steve Jobs tiden til at gå med et projekt, som han havde købt af George Lucas for fem millioner dollars, animationsstudiet Pixar, samt stiftelsen af styresystemet NeXT.
I 1996 så det ikke alt for godt ud for Apple, og Steve Jobs blev hentet tilbage til posten som topchef.
Apple var faktisk så langt nede, at mange var overbevist at det var et spørgsmål om tid, før foretagendet gik konkurs.
Men Steve Jobs satte nye dagsordener, og få år efter kunne han præsentere nye computere, iPod og en helt ny måde at gøre tingene på. Enklere, pænere og overhovedet ikke "som man plejer."
Apple og Steve Jobs' liv virker til at være knyttet meget tæt, og hvad skal der så ske, hvis han en dag ikke længere sidder på toppen og stikker kursen ud?
Planlagt igennem længere tid
Man skal ikke se langt omkring, for at finde et eksempel på en tilsvarende leders afgang fra en virksomhed af tilsvarende kaliber.
En mand, som Steve Jobs i øvrigt kender særdeles godt, og som har næsten samme udgangspunkt, i it-branchens spæde ungdom.
Bill Gates tog allerede det første skridt ud af døren i 2000, da han overlod posten som administrerende direktør til vennen Steve Ballmer. Han beholdt kontrollen, som bestyrelsesformand, og gik i stedet over i spidsen for Microsofts udviklingsafdeling.
I 2006 annoncerede Bill Gates, at han i sommeren 2008 endeligt ville stoppe forlade sin stilling hos Microsoft, og i stedet hellige sig til at bruge sine penge på velgørenhed. Posten som bestyrelsesformand har han dog beholdt.
Den otte år lange proces fik ført virksomheden videre, uden de store bump på vejen. Spørgsmålet er så, om Bill Gates var lige så kritisk vigtig for Microsoft, som Steve Jobs er det for Apple?
Planer på plads
Endnu en operation
Selvom Apple i skrivende stund ikke har meldt noget konkret ud, står det måske ikke så galt til, alligevel. Mens nogle analytiker tager Apples manglende præcisering som en indikation af, at noget er galt, mener avisen New York Times at vide noget andet.
Anonyme kilder fortæller avisen, at Steve Jobs tidligere på året har været igennem en mindre operation, som skulle klare et problem med vægttab. En almindelig bivirkning af den type kræft, som Steve Jobs havde.
Ifølge NY Times' kilder, havde Steve Jobs en smule feber, da han i juni præsenterede iPhone 3G, men han insisterede på at gennemføre.
Hvem skal tage over?
Selvom det måske er umuligt at finde en profil, som kan måle sig med Steve Jobs, er det sikkert at der er en plan, skulle han sige farvel.
"I forbindelse med en årlig evaluering af direktørens præstation, skal bestyrelsen sammen med direktøren gennemgå ledelsesudvikling og planlægge efterfølgelsesprocedurer for den øverste ledelse, inklusiv direktøren," fremgår det af Apples Corporate Governance Guidelines.