Artikel top billede

Polsk storopkøb skal sikre Topsil flere råvarer

Den danske producent af siliciumkrystaller Topsil køber polske Cemat Silicon for at få bedre adgang til råvarer.

Den danske siliciumproducent Topsil - der igen er på rette vej efter at have gået så grueligt meget igennem - har indgået en købsaftale med polske Cemat Silicon.

Indtil videre har Topsil købt lige under 20 procent af virksomheden, men håber at kunne sikre sig de resterende aktier til 30. september.

Hovedparten af de resterende aktier ejes af tidligere og nuværende medarbejdere i Cemat, og hos Topsil forventes det ikke at give problemer at få lov til at købe dem.

”De aktier er i mange tilfælde købt for mange år siden, uden at medarbejderne har set en krone siden, så jeg tror, at de fleste af dem vil se det som en mulighed for at cashe ind,” siger Jens Borelli-Kjær, bestyrelsesformand i Topsil.

Den samlede købspris bliver 171,7 millioner kroner, der vil blive finansieret af Topsils egne midler, samt ved optagelse af lån.

Adgang til råmaterialer

Cemat er interessant for Topsil af flere grunde.

For det første producerer selskabet silicium på en anden måde end Topsil, idet der hos Cemat er flere leverandører af råstoffer.

Topsil benytter sig af en metode, der hedder "float zone", der giver meget rene siliciumkrystaller, der kan bruges i situationer, hvor kravene er særligt høje.

Czochralski-metoden, som Cemat bruger, og som er udviklet af en tidligere medarbejder i virksomheden, er billigere, og der er flere underleverandører, men produktet er ikke af helt så høj renhed og kvalitet.

”Vi har haft store problemer med at skaffe råmaterialer nok, og vi har stadig flere potentielle kunder, end vi kan producere til. Med indkøbet af Cemat vil vi bedre kunne levere tilstrækkeligt silicium,” siger Jens Borelli-Kjær.

Float zone-silicium er et high-end-produkt, og der er ifølge Jens Borelli-Kjær kun to leverandører af råvarer til processen i verden.

Den simplere Czochralski-proces stiller ikke helt så høje krav til råvarerne, og derfor er der flere leverandører.

”I de senere år har man opfundet en metode, så man kan bruge en Czochralski-stang som råmateriale i en float zone-maskine, og på den måde lave en værditilvækst,” siger Jens Borelli-Kjær.

Cemat vil altså kunne levere råmaterialer til yderligere forædling hos Topsil.

Øget adgang

Købet af Cemat giver dog ikke bare en mere robust adgang til råmaterialer, det vil også være en betydelig forøgelse af Topsils størrelse.

Topsil omsatte i 2007 for knap 200 millioner, og Cemat har en årlig omsætning på omkring 150 millioner.

”Der vil også være en betydelig synergieffekt. Mange af vores kunder køber allerede Czochralski-silicium andre steder, så det vil være en helt klar fordel, hvis de kan få det hele hos os. Og når vores indkøbskapacitet bliver forøget vil det naturligvis også give os bedre indkøbspriser,” siger Jens Borelli-Kjær.

Købet forventes ikke at kunne ses på bundlinjen i 2008, men Jens Borelli-Kjær håber, at der allerede i 2009 vil være gevinst i regnskabet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere