Den amerikanske mediekoncern Viacom ville først have kildekoden til Googles søgemaskine som erstatning for alt det ophavsbeskyttede videomateriale, som millioner af brugere på det Google-ejede YouTube, benytter dagligt.
Nu får Viacom alle bruger-logins med tilhørende IP-adsresse i stedet for.
For samtlige af de videoer, der er blevet set på YouYube siden 2005, skal Google aflevere navn og nummer til Viacom, der der til gengæld lover at passe godt på de personfølsomme data.
Google’s enorme opsamling af data om selskabets brugere har længe bekymret alle, der tager beskyttelse af personfølsomme data alvorligt.
Ifølge New York Times oplyser Viacom og Google, at de håber at finde en måde at beskytte YouTube-brugernes anonymitet.
Begge virksomheder argumenterer for, at IP-adressen alene ikke kan fastslå en brugers identitet med sikkerhed.
I mange tilfælde hænger IP-adressen og individet imidlertid ganske godt sammen.
Enorme datamængder
Den datamængde, som Google skal aflevere til Viacom, kan ikke være på en enkelt cd-rom.
Brugerdata er samlet siden YouTube så dagens lys i 2005, og video-sitet har massive mængder af brugere over hele verden.
For eksempel så 82 millioner amerikanerne 4,1 milliarder videoklip alene i april måned i år. Det anslås, at stort set alle internetbrugere har været inde på YouTube.
Imod nettets natur
En amerikansk domstols beslutning om at overdrage brugerdata til Viacom, er den foreløbige kulmination på en sag, der begyndte sidste år, hvor medeikoncernen anlagde et erstatningskrav mod Google på seks milliarder kroner for den uberettede brug af ophavsbelagt filmmateriale på YouTube.
Viacom mente desuden, at Google til gengæld for det påståede misbrug, også skulle aflevere kildekoden til søgefunktionerne, der får Google og YouTube til at virke.
Google argumenterede imod, og mente, at kravet går stik imod selve internettets natur, og er indtil videre sluppet for at udlevere de hellige algoritmer.
Viacom står bag musikkanalen MTV og filmstudierne Paramount og DreamWorks.