En organisation, der repræsenterer 15.000 selvstændig erhvervsdrivende, beder i et brev beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) om omgående at forbyde de hemmelige jobkarteller.
Liberale Erhvervs Råd arbejder for "fair, lige, loyal og retfærdig konkurrence inden for de liberale erhvervsområder, når det for eksempel gælder at kunne rekruttere, ansætte og fastholde medarbejdere i virksomhederne".
Hemmelige jobkarteller kan sætte denne konkurrence ud af spil, mener formanden for rådet.
"Det er nødvendigt, at der omgående gennemføres en lovregulering af området, således at anvendelsen af jobklausuler bliver fuldt transparent for de berørte medarbejdere og begrænses maksimalt," siger Kim Utzon Jybæk.
Han forklarer, at et totalforbud vil være den bedste løsning samt det nemmeste at administrere.
"Såfremt dette ikke er politisk realisabelt, bør loven som minimum omfatte alle nuværende og kommende aftaler, ligesom en overtrædelse skal kunne sanktioneres," siger han.
Umoderne aftaler
Formanden nærer ikke megen forståelse for dem, der indgår hemmelige jobkarteller.
"At holde dem hemmelige for de berørte finder Rådet er en helt uacceptabel situation i et moderne samfund som det danske," siger han.
Med brevet bliver Claus Hjort Frederiksen altså opfordret fra selvstændige erhvervsdrivendes side til at forbyde alle hemmelige jobkartel-aftaler omgående - og sågar kræve sanktioner, hvis aftaler indgåes mod loven.
Det lå ikke i ministeren oprindelig lovforslag.
Lovforslaget er lige nu sparket til hjørne, da justitsminister Lene Espersen (K) fremlagde et notat, der påstod, at hemmelige jobkartel-aftaler er beskyttet af grundloven.
Det vil være ekspropriotion at forbyde aftaler, og derfor skal det varsles fem år i forvejen, lød det.
Det er en juridisk vurdering, som professor Claus Haagen Jensen fra Aalborg Universitet kalder "grebet ud af den blå luft."
I sidste uge var Lene Espersen og Claus Hjort Frederiksen da også i samråd om sagen.
Her kom der dog ingen løsning på sagen, ligesom de møder, der blev holdt mellem oppostionen og ministeren, ikke førte til resultateter.
Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, der parlamentarisk sidder med nøglen til at løse spørgsmålet, virker nærmest opgivende.
"Det er en stor forvirring," siger han.