Artikel top billede

Forsker: Privat forskning i mobilstråling er fejlagtig

Forskning i helbredstrusler fra mobiltelefoni skal ske for offentlige midler. Der er nemlig en tendens til at privatbetalt forskning ikke finder nogen helbredsrisici, mener Det Internationale Miljøagentur.

Det er vigtigt at forskning i mulige helbredsmæssige problemer ved mobiltelefoni sker for offentlige midler.

Det fortæller David Gee fra Det europæiske Miljøagentur efter at Det Strategiske Forskningsråd tirsdag fremlagde resultatet af fire års forskningsarbejde om stråling fra mobiltelefoner.

"Vi ved fra historierne om mange andre helbredstrusler som asbest og bly, at den offentligt støttede forskning generelt finder beviser på skadevirkninger," siger Davis Gee.

Samtidig er der ifølge David Gee rigtig mange eksempler på, at de undersøgelser der finansieres af de private økonomiske interesser med noget på spil ikke finder tegn på skadevirkninger.

Private undersøgelser overser problemer

Der er nemlig en generel tendens til, at forskningsarbejde som bliver støttet af det offentlige finder tegn på skadevirkninger, mens privatstøttet forskning, hvor der er interesser på spil, ikke finder problemer.

"Derfor er det utroligt vigtigt, at der er nok offentlig støtte til forskningen for få sandheden frem. Selvfølgelig kan privatfinansieret forskning også finde sandheden, men der er en tendens til at det modsatte er tilfældet," siger David Gee.

Samtidig har offentligheden tilsyneladende mere tillid til forskningsresultater, der er udført for offentlige midler, fortæller David Gee.

"Vi ved fra mange af historierne, at det ofte er offentligt finansierede undersøgelser som først identificerer signifikante problemer, som eksempelvis i sagen om blyholdig benzin," siger David Gee.

Private midler gennem uafhængig organisation

Men det er faktisk muligt at bruge private midler til forskning i helbredsrisici på en måde, så befolkningen føler sig tryg og kan stole på resultaterne.

I England er det eksempelvis sket ved at kanalisere penge fra både regeringen og industrien ind i en uafhængig organisation, så befolkningen følte der var tale om neutrale resultater, forklarer David Gee.

"Og det mener jeg er et godt eksempel at følge" siger David Gee.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere