Artikel top billede

Standard-eksperterne: Professoren i dobbelt-rolle

Portræt: Professor Mogens Kühn Pedersen har fået en ny hovedrolle i OOXML-diskussionen. Denne gang glæder han sig til at få fingrene ned i den substans, der skal sikre interoperabilitet i Danmark.

Når professor Mogens Kühn Pedersen fra Copenhagen Business School (CBS) sætter sig til rette i det fem mand store ekspert-panel, der skal vurdere implementeringen af ODF og OOXML-formaterne i den danske offentlige sektor, gør han det efter modne overvejelser.

Som formand for OOXML-udvalget hos Dansk Standard kommer CBS-professoren med sin accept til at deltage i det uafhængige ekspertpanel til at spille en dobbeltrolle.

"Det er dog to meget forskellige roller, da jeg som formand hos Dansk Standard skal fungere som mediator for udvalg, der skal varetage de bedste industrielle og samfundsmæssige interesser omkring OOXML og formatets standardisering," lyder det fra Mogens Kühn Pedersen.

Han understreger, at hans rolle i ekspertgruppen sammen med CBS-kollegaen Kim Viborg Andersen, jura-professor Mads Bryde Andersen, it-centerchef Jørgen Kristensen fra Egedal Kommune samt sandsynligvis EF-dommer Bo vesterdorf bliver en noget anden.

"Interoperabilitet bliver helt centralt arbejdet i det såkaldte ekspert-panel. Her skal vi have fingrene helt ned i substansen og se, om standarderne netop sikrer interoperabiliteten," lyder det fra Mogens Kühn Pedersen.

Fortaler for open source software

Mogens Kühn Pedersen fra CBS' Institut for Informatik har tidligere været medforfatter til Teknologirådets rapport 'Open source software i den digitale forvaltning' fra 2002.

Forfatterne konkluderede dengang, at der var flere milliarder kroner at spare ved at anvende et sæt af open source software produkter i det offentlige i stedet for de hidtil anvendte ved de da gældende licenspriser

Men Mogens Kühn Pedersen ser alligevel, at Microsofts proprietære .doc-format vil være de facto standarden nogle år endnu, fordi it-gigantens OOXML-format ikke slår igennem foreløbigt.

"I sin nuværende form er OOXML jo ikke den ISO-standard, som mange venter på. Den kommer først senere, og derfor er OOXML i sin nuværende form et overgangsfænomen," forklarer Mogen Kühn Pedersen.

Microsofts konkurrenter kan hjælpe OOXML

På grund af ventetiden er det yderst tvivlsomt om OOXML i sin ISO-certificerede form vil nå at blive evalueret af ekspert-gruppen.

Men det ser Mogens Kühn Pedersen ikke som en forhindring for formatet.

"Lige så snart OOXML er blevet publiceret som en åben standard fra ISO, vil konkurrenterne jo kunne implementere den," siger han.

Microsoft udgiver sin Service Pack 2 till Office i første halvår af 2009, men selskabet inkluderer ikke ISO-udgaven af OOXML. Derimod har Microsoft valgt at understøtte det konkurrerende ODF-format i sin Service Pack 2.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Generalister til PMO og strategiimplementering

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Kontorchef med ansvar for tværgående service management

Sparekassen Danmark

Systemudvikler

Netcompany A/S

Software Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere