Her kan du læse hele artiklen fra dagens trykte udgave af Computerworld.
Dansk Standard burde ikke have anbefalet et ja til at få blåstemplet Microsofts OOXML-format hos den internationale standardorganisation ISO i slutningen af marts.
Sådan lyder det fra tre offentlige medlemmer i Dansk Standards tekniske udvalg, der trods tavshedspligt nu skruer op for frustrationerne over, at det blev et dansk ja til ISO-godkendelsen af OOXML-standarden.
Computerworld har været i kontakt med flere end 20 udvalgsmedlemmer, og knap halvdelen af udvalget – herunder de tre menige medlemmer fra den offentlige sektor uden umiddelbare kommercielle interesser - undrer sig over afgørelsen.
"Der var en massiv modstand i udvalget mod at anbefale OOXML som en ISO-standard," siger Henrik Madsen, der er professor på DTU.
"Jeg var derfor rystet da jeg hørte afgørelsen fra Dansk Standard."
Kritik af processen
Kritikken af ISO-ja'et går dels på, om den 6.000 siders standard virkelig er åben, men ikke mindst på selve processen omkring udvalgets arbejde hos Dansk Standard, som tilsigtede konsensus i spørgsmålet om OOXML-afgørelsen.
For selv om det var umuligt at opnå konsensus i udvalget, besluttede Dansk Standard alligevel at stemme ja til ISO-godkendelsen af OOXML i slutningen af marts.
Begrundelsen for stemmeafgivningen var, "at de 168 danske kommentarer nu er vedtaget som ændringer" til OOXML-formatet på det såkaldte BRM-møde i Geneve tidligere på året - hvilket kritikerne også undrer sig over.
"Mødeforløbet i Schweiz var jo dybt kritisabelt. Det samme gælder, når Dansk Standard trods en helt klar aftale om intern tavshedspligt i udvalget bagefter bringer en pressemeddelelse om, hvordan de danske forhold er mødt," siger udvalgsmedlem Jens Kjellerup, som er informatikchef ved Århus Kommunes børn og unge afdeling.
Han har siden afstemningen klaget til Dansk Standard over, at Dansk Standard har stemt ja til en standard, som ingen kender det endelige indhold af.
Derudover har han udtrykt undren over, at Dansk Standard med et enigt udvalg i ryggen stemmer 'nej med kommentarer' ved den første afstemning i september, og derefter ændrede sin stemme i marts, på trods af, at udvalget denne gang var rygende uenigt.
Brugerne sagde nej
Jens Kjellerup konkluderer, at Dansk Standard har tabt meget troværdighed hen mod BRM-mødet og i den endelige ISO-afgørelse.
Forhastet proces
Århus Kommune deltog i udvalget sammen med Region Midtjylland som de eneste brugerrepræsentanter. Begge repræsentanter afslører over for Computerworld, at de i lighed med DTU anbefalede et klart nej til Dansk Standard, fordi OOXML sammen med ODF-formatet ville udgøre to uensrettede standarder.
Deres argument går på, at to standarder med tiden bør smelte sammen til én standard – uanset navnet på denne ene standard – for at imødekomme både brugernes behov og producenternes konkurrencesituation, hvor Microsoft sidder endog meget tungt på dokumentformaterne med sin Office-pakke.
Copenhagen Business School (CBS) repræsenterede i lighed med Århus Kommune, Region Midtjylland og DTU også det offentlige i udvalget – specifikt forskningsverdenen i lighed med DTU.
Professor Mogens Kühn Pedersen fra CBS sad oven i købet som formand i udvalget, men det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra ham grundet sygdom.
Dansk Standard skyder igen
Dansk Standard erkender, at processen med godkendelsen af OOXML-standarden har været noget forhastet.
"Det ville have gavnet processen, hvis ISO-reglerne havde givet os mere tid," siger Jesper Jerlang, vicedirektør i Dansk Standard.
"ISO må nu evaluere processen og vurdere, om der i fremtiden eksempelvis bør gives mulighed for en mellemløsning, så man ikke er tvunget til at vælge enten en langsommelig eller en hurtig afgørelse."
"En normal standardiseringsprocedure ville dog give modstanderne mulighed for at trække processen i langdrag, så alle processer har både deres fordele og ulemper," siger Jesper Jerlang, vicedirektør i Dansk Standard, omkring organisationens ja til ISO.
På den baggrund efterlyser han nye regler i ISO-regi.
Jesper Jerlang skyder dog kritikken om det danske ja i sænk, fordi der trods alt var enighed i udvalget om, at de danske kommentarer var imødekommet i Geneve. Samtidigt understreger han, at den delegation, der var sendt af sted, havde et klart mandat til at tage en beslutning.
"Der var uenighed i udvalget om, hvad der skulle stemmes. Men beslutningen om et ja er taget på baggrund af den indstilling, vi har modtaget fra udvalget, med hensyn til, at de danske kommentarer alle er vedtaget som ændringer til standarden," siger Jesper Jerlang.
Her kan du læse hele artiklen fra dagens trykte udgave af Computerworld.