Artikel top billede

EU vil undersøge, om Microsofts dominerende rolle har negative konsekvenser for skolerne.

EU: Presser Microsoft prisen på skole-it op?

De europæiske konkurrencemyndigheder vil undersøge, om der er uheldige effekter af Microsofts dominans på markedet for it i skolerne.

EU-Kommissionen vil undersøge, om Microsofts dominans på markedet for it i skolerne er med til at presse prisen op, og om det har andre negative effekter.

Det er den engelske regerings rådgivende organisation i spørgsmål om skole-it, Becta, der har rejst anklagen.

Ifølge Becta er Microsoft med til at ødelægge konkurrencen på markedet, hvilket giver skolerne ringere muligheder for at vælge mellem forskellige teknologier og programmer.

Det er med til at drive omkostningerne i vejret, skriver Washington Post.

Klage sendt til EU

Becta har konstateret betydelige forhindringer i at bruge konkurrerende produkter sammen med Microsofts Office 2007, og har sendt klagen til EU-Kommissionen, som vil undersøge sagen.

EU og Microsoft har længe kæmpet i retssalene.

EU mener, at verdens største softwarefirma misbruger sin markedsposition med Office-pakken, ligesom Microsoft ulovligt har integreret sin egen web-browser, Internet Explorer, i verdens suverænt mest udbredte operativsystem, Windows.

Billig Office i danske skoler

I Danmark fylder Microsoft også meget på i skolerne, hvor hver sjette skole i landet kun betaler tyve kroner per computer om året i licens for Microsoft Office.

Microsofts administrerende direktør i Danmark, Jørgen Bardenfleth, erkender, at det gerne må føre til et højere salg.

”Ofte hører man jo nogle sige, at der er et modsætningsforhold mellem, hvad der er godt for skolerne, og hvad der er godt for Microsoft. Sådan ser vi ikke på det i Microsoft. Det er klart, at hvis eleverne får en god oplevelse med Microsoft, så er der en chance for, at vi kan få dem som kunder senere,” har Jørgen Bardenfleth tidligere sagt til Computerworld.

UNI-C i dobbeltrolle

Bortset fra Microsoft, domineres dansk skole-it af den halvoffentlige virksomhed UNI-C, der hører under Undervisningsministeriet.

Det har rejst kritik fra private it-virksomheder, der mener, at de konkurrerer på ulige vilkår med det halvoffentlige UNI-C, der endda har en dobbeltrolle som rådgiver for Undervisningsministeriet foruden at være leverandør af it-ydelser.

"UNI-C driver de facto erhvervsvirksomhed, hvorfor vi som privat virksomhed er oppe imod at konkurrere mod statsstøttet produktion. Det synes vi er unfair, forvridende og uhensigtsmæssigt for markedet – og ikke specielt liberalt," lyder det i et brev, som administrerende direktør Lars Fredsted fra Tabulex, sidste år sendte til blandt andre undervisningsminister Bertel Haarder.

Kritikken afvises af både undervisningsministeren og UNI-C, der mener, at folkeskolerne har frit valg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel