Både justitsminister Lene Espersen (K) og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal forklare sig i sagen om de hemmelige jobkarteller.
Det sker efter de Radikales arbejdsmarkedsordfører Morten Østergaard har indkaldt de to til et samråd.
Samrådet kommer efter, at Claus Hjort Frederiksen sendte et notat til Arbejdsmarkedsudvalget, hvor det fremgår, at Justitsministeriet vurderer, at man ikke kan forbyde hemmelige jobkarteller før i 2013 på grund af grundlovens regler om ekspropriation.
”Jeg har bedt Justits- og Beskæftigelsesministeren komme i samråd inden vi kan gå videre med lovforslaget. Nu må have den bagudrettede del af problemet belyst. Vi vil ikke have hemmelige jobklausuler i Danmark. Punktum, ” siger Morten Østergaard.
Han er forundret og skeptisk over, at beskæftigelsesministeren fremlægger et forslag som ikke er et opgør med hemmelige jobklausuler, men derimod nærmest er en blåstemling.
”Jeg forstår ikke, at det skulle være for meget for langt, at alle berørte medarbejdere gøres bekendt med og kompenseres for disse erhvervsbegrænsende aftaler,” siger han.
Han håber dog, at parterne i samrådet kan finde en fornuftig løsning.
Andet samråd og tredje minister
Med dette samråd har Claus Hjort Frederiksen været i samråd nummer to i samme sag.
Det første samråd han blev indkaldt til i jobkartel-sagen, var i 2006 efter Computerworld kunne afsløre, at hans eget ministerium havde indgået en jobkartel-aftale.
Fortsættes...
Stavnsbinding
Med indkaldelsen af justitsminister Lene Espersen bliver den tredje minister trukket ind i sagen.
Økonomi og Erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) bliver nemlig også pustet i nakken af oppositionen, fordi den mener, at Bendt Bendtsen må bede konkurrencestyrelsen se på jobkartel-sagen.
Bendt Bendtsen har nemlig selv tidligere sagt, at jobkarteller kan stride mod konkurrenceloven.
Og selv om Konkurrencestyrelsen har kendt til problematikken i årevis har den ikke grebet ind.
Grotesk lang tid
Arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov fra Socialdemokraterne kritiserer primært Claus Hjort Frederiksen, da han mener at flere juridiske eksperters udmeldinger, rejser alvorlig tvivl om ministerens notet om ekspropriation.
”Spørgsmålet er, om Justitsministeriet overhovedet har fat i den lange ende,” siger han.
Thomas Adelskov lyder samtidig nærmest opgivende, når snakken falder på tid det har taget Claus Hjort Frederiksen, at forbyde de hemmelige aftaler.
Første gang ministeren ville dem til livs var i 2004.
”Og det var kun fordi, vi pressede på,” siger Thomas Adelskov.
”Det er grotesk lang tid, særlig når man tænker på der er tale om en liberal minister, der fortsat vil have et regelsæt som forhindrer fri bevægelig,” siger han.
Han forklarer, at det havde han ikke troet fra starten.
”Men sådan er det åbenbart,” lyder det.
Hos Enhedslisten bakker arbejdsmarkedsordfører Line Barfod op om kritikken.
”Det er indlysende, at Claus Hjort Frederiksen ikke vil forbyde de hemmelige aftaler, han trækker bare tiden ud,” siger hun.
Hun peger på, at ministeren ikke på noget tidspunkt har gjort noget aktivt for at få kortlagt aftalerne og at de to lovforslag han har fremlagt ikke vil begrænse de hemmelige aftaler.
”Han vil åbenbart fortsat lade arbejdsgiverne stavnsbinde medarbejderne,” siger hun.
Se også Jobkartel-sagen i korte træk