Antallet af streamings-kanaler med de nyeste biograffilm og tv-serier skyder frem på nettet som aldrig før.
På hjemmesider som Watch Movies, Surf the Channel og All U C ligger tusindvis af både nye og gamle videoer og venter på, at brugere over hele verden klikker på de mange links til film på originalsproget.
Og du kan læne dig mageligt til rette for at se en af de spritnye, gratis biograffilm uden at få popcornene galt i halsen ved frygten om, at lovens lange arm pludselig skulle banke på døren.
For det er ikke ulovligt at se filmene i Danmark.
"Så længe man kun streamer filmene, foretager man sig ikke noget ulovligt. Brugeren foretager sig således ikke nogen ophavsretligt krænkende handling ved at afspille filmene for sig selv eller sin husstand," forklarer it-advokat Kasper Heine fra advokat-firmaet Bender von Haller Dragsted.
Det skyldes, at filmene streames, og brugerne derfor ikke genererer en kopi i form af en video-fil.
"Hvis der genereres en fil, kan den godtroende bruger heller ikke rammes. En bruger i ond tro kan derimod rammes. Hvorvidt en bruger er i god eller ond tro, er i sidste ende overladt til en dommers bedømmelse, men der skal formentlig en del til for at statuere ond tro," siger Kasper Heine.
Ulovlig uploading
Selv om filmene sukker efter HD-kvalitet og ofte er garneret med asiatisk æstetik i kanten af skærmen, kan man stifte bekendtskab med eksempelvis Oscar-vinderen No Country for Old Men og de nyeste Simpsons-afsnit.
Selskaberne bag streamingstilbudene skilter dog ikke ligefrem med, hvor de gode tilbud kommer fra. Og det er der én god grund til.
"Det er efter dansk ret – og typisk også efter andre landes ophavsretslovgivninger – ulovligt at uploade og tilgængeliggøre film til offentligheden på nettet og i andre medier, hvis man ikke har samtykke fra rettighedshaverne.
Om der er indhentet samtykke fra udbyderne af de pågældende streaming-tjenester er tvivlsomt i dette tilfælde," forklarer Kasper Heine.
Fortsættes...
Skader ikke filmbranchen
Kasper Heine fortæller samtidig, at hvis danskere ønsker at slå sig ned som biograf-ejere på nettet med streramede film uden samtykke fra rettighedshaverne, så får de lynhurtigt et problem.
"Hvis et selskab i eksempelvis Danmark uploader film til en server i et land, der ikke anerkender rettigheder, så vil det selskab kunne retsforfølges efter dansk ret. Serverlandet har med andre ord ikke den store betydning for lovvalget," lyder forklaringen.
Skader ikke filmbranchen
Professor Ib Bondebjerg ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet mener ikke, at streamingkanalerne skader filmbranchen.
"Branchen ser alt for restriktivt på nettets muligheder. Man må jo sige, at internettet er kommet for at blive, men det er bare ikke alle, der har indset det," siger han som en kommentar til filmbranchens manglende tilstedeværelse på nettet.
Han glæder sig dog over, at Paramount Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer og Lionsgate er gået sammen for at servere film på nettet.
"Det er godt, at nogen prøver at se, hvad der sker med en seriøs online-forretning med film. Jeg ville jo aldrig selv se en film på nettet i første omgang. Når jeg havde været i biografen ville det dog være dejligt, hvis jeg kunne finde og gense den på nettet," lyder det fra Ib Bondebjerg.
Han fremhæver tv-serien Matador som eksemplet, der overstråler alle filmbranchens lunkne holdninger til nettet som salgsmedie.
"Den har været vist seks gange og alligevel bliver den en salgssucces på DVD. Folk bliver jo ved med at hænge på produktet, hvis det er godt nok," afslutter han.