Artikel top billede

Sådan vil de nye mobil-teknologier se ud

Mobiltelefonen udvikles hastigt fra blot at være et telefonrør til et samlingspunkt for information. Den ved, hvem du er, hvor du er, og vil snart kunne fortælle dig om dine omgivelser.

I takt med at tjenester som Google Maps finder en plads i vores hverdag, og at vi stigende grad bliver præsenteret for det globale marked og fjerne steder, finder teknologien nye måder at supplere vores hverdag.

Det næste store indenfor mobiltelefoni bliver nemlig lokalitetsbestemt information.

Store mængder af oplysninger om dine omgivelser, hentet ned, sorteret, prioriteret, og præsenteret på en logisk og letfordøjelig måde.

Usynlig kontakt til omgivelserne

Mobiltelefonens job bliver at hjælpe os og hele tiden være på forkant med rutevejledning og lokalitetsbaserede oplysninger.

Lynhurtigt svar på om restauranten, du står foran, har ledige borde, relevante tilbud fra supermarkedet du passerer, eller hjælp til at finde en ven, som du har aftalt at mødes med ”i byen.”

”Man kan forestille sig, at du får besked om, at dine venner sidder inde på et værtshus i nærheden, eller at de faktisk er inde og se samme teaterforestilling som dig,” fortæller Preben Mejer fra Innovation Lab.

Et andet koncept, som Preben Mejer ser en fremtid i, er det såkaldte geotagging, hvor man skriver en kommentar eller anmeldelse af et geografisk punkt.

Beskeden vil så være synlig for andre folk i området.

”Det er jo en form for virtuel graffiti, som du kan efterlade til andre på et givent sted, så andre kan se om det var interessant eller ej. For eksempel: »Det her pizzeria er det ringeste, jeg har spist på, nogensinde,« eller »gå om på bagsiden af kirken, der er en meget flottere vinkel,« forklarer Preben Mejer.

Digitalt togkort

De lokalitetsbaserede tjenester fungerer ved, at din mobiltelefon registrerer din position og retning via GPS og en række jordbaserede stationer, udregner din afstand til relevante tilbud og forretninger, og løbende er opdateret og klar til at vise dig, hvad der sker omkring dig.

Kommer du til hovedbanegården på din færd gennem byen, kommer en liste med kommende togafgange frem.

Efterhånden som du bevæger dig igennem banegårdens haller, indskrænkes listen til tog, som er...fortsættes

.... relevante for den perron, du nærmer dig.

Og Torben Rune, teleanalytiker hos Netplan, ser endnu større muligheder:

”Jeg kan sagtens forestille mig, at du bare vader ind i toget. Det med at købe billet og plads, hvem du er og selve betalingen, det foregår fuldstændigt per automatik. Telefonselskabet ved, hvor du er, trækker pengene og betaler DSB.”

Kort sagt sørger systemerne for at frasortere al den data, som du ikke har brug for at skulle fordøje. Din oplevelse er langt mere strømlinet, og du slipper for at skulle bruge kræfter på at fortolke og misforstå.

Gnidningsfri overgang

Selvom det kan lyde fantastisk i dag, forudser Torben Rune dog, ikke at vi pludselig en dag vågner forbavsede op midt i fremtiden.

”Det vil få ganske markant betydning for vores hverdag, men vi vil næsten ikke mærke det ske. Vi tænker slet ikke over, at der sker den her teknologiske udvikling,” siger Torben Rune.

Som eksempel bruger Torben Rune begrebet penge.

Eller rettere kontanter.

Uden vi egentlig har tænkt nærmere over det, har vi langsomt bevæget os over til at bruge plastikkort eller elektronisk betaling.

”Det er længe siden, jeg har haft kontanter på mig, og hvis jeg har, så er det kun nogle få håndører til parkometeret, eller noget i den stil. Ellers har jeg faktisk ikke brug for kontanter,” fortæller Torben Rune.

Han forventer ikke, at vi kommer til at skænke det en tanke, at bilen selv kan finde ud af det med at navigere, parkere og ”alt det biler ellers skal kunne.”

”Det er først i det øjeblik, at skidtet ikke virker, at vi tænker »det var lige godt pokkers så afhængig man er blevet af, at bilen selv kan finde vej, parkere sig selv, eller at mobiltelefonen kan betale mine regninger.« Hvad der nu bliver en af de drivende applikationer,” siger Torben Rune.

Kontekst afhængig

Kernen i de kommende tjenester er lokaliteter.

Mere præcist en konstant kommunikation med de omgivelser du befinder dig i, og bevæger dig igennem.

Mobiltelefonens opgave bliver altså løbende at fastslå din position, udregne hvilken retning du bevæger dig i og levere den relevante kontekst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis