Kritikken af leverandørerne under det fælles offentlige indkøb af ESDH-systemer (Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering) havner nu på finansminister Lars Løkke Rasmussens (V) bord.
Flere politikere undrer sig over, at der blandt de mange offentlige kunder, der har købt ind under den såkaldte FESD-aftale (Fællesoffentlig Elektronisk Sags- og Dokumenthåndtering), er så stor utilfredshed med de tre godkendte leverandører.
"Jeg kan ikke svare på, hvorfor det er gået galt, men vil efterspørge finansministerens redegørelse for sagen," siger it-ordfører Morten Helveg-Petersen fra de Radikale.
Morten Helveg-Petersen mener, der er grund til at gå videre med sagen, hvor CSC/Scanjour, Software Innovation og Traen, ifølge de offentlige kunder, har været skyld i problematisk integration af it-systemerne.
Sønderlemmende kritik
For nylig fik Computerworld aktindsigt i to evalueringsrapporter i Økonomistyrelsen, der skulle belyse de kommunale og statslige kunders tilfredshed med leverandørerne.
Dommen var hård.
I rapporten om kommunerne, kaldes Traens support 'dårlig og urimelig langsom'.
Kommunerne var utilfredse med testen af leverandøren, der ikke 'levede op til de kvalitetskrav, der normalt stilles til test'.
Også de statslige myndigheder har kæmpet med problemer.
"Størstedelen af ministerierne har oplevet store leveranceproblemer, herunder fejlrettelser," lyder det i en anden rapport.
Fortsættes...
Opsigelser på stribe
Leverandøren Software Innovation fik opsagt tre kontrakter med kommuner, og fik offentlig kritik fra Kommunernes Ladsforening, Danmarks Radio og en række andre aktører over for lang ventetid på support og en udskiftning af projektledere, der gjorde det vanskeligt at samarbejde.
CSC blev kaldt en 'bøvlet leverandør' af Forsvaret, og fik et brev fra fem ministerier, der udtrykte deres klare utilfredshed med CSC og ScanJour.
Alle aftalerne er indgået under FESD-aftalen.
Hvad har det kostet?
Hos Enhedslisten vil it-ordfører Per Clausen vide, dels om det var rigtigt at godkende de tre leverandører, og dels hvad det har kostet skatteyderne, at der har været omfattende forsinkelser og problemer med leverandørerne.
ESDH-systemerne er rygraden i mange myndigheders arbejde.
De bruges til journalisering og håndtering af notater, præsentationer, rapporter, mails, kommunikation med borgere og så videre.
Tilfreds kontorchef
Lige nu er næste runde af udbud, kaldet FESD 2, i forberedelsesfasen.
Økonomistyrelsen og IT - og Telestyrelsen har allerede afholdt møder med ESDH-leverandører og FESD-leverandørerne, for at drøfte den fremtidige form for indkøbsaftalen.
Men hos Den Digitale Taskforce i Finansministeriet er kontorchef Lars Frelle-Petersen ikke helt så kritisk.
"Vi har fået nogle erfaringer på godt og ondt med FESD, og vi står stærkere som kunder nu," siger Lars Frelle-Petersen.
Han forklarer, at FESD overordnet set er en succes, selv om der har været problemer med implementering mange steder.