Hotel- og restauratørforeningen Horesta er ikke overrasket over, at mange cafeer ikke logger deres kunders færden på internettet, selv om loven kræver det.
"Vi frygter, at den manglende logning mere er reglen end undtagelsen hos mange af de små virksomheder i branchen," siger Jens Zimmer Christensen, der er medlem af Horestas bestyrelse.
Han mener, at årsagen til den manglende logning ikke alene er, at mange mindre virksomheder har svært ved at leve op til loven, men også, at de har svært ved at forstå den.
"Ikke alene er det en stor byrde, der bliver lagt på virksomhedernes skuldrer. Der er også tale om nogle meget komplekse og svært gennemskuelige krav. Kombinationen af de to ting betyder, at nogle mennesker reagerer med at skyde problemstillingen fra sig," siger Jens Zimmer Christensen.
Han understreger, at Horesta på det kraftigste opfordrer medlemmerne til at efterleve logningsbekendtgørelsen.
De kan ikke tro, at ansvaret er deres
Jens Zimmer Christensen mener desuden, at mange cafeejere simpelthen ikke kan tro, at lovgivningen virkeligt er strikket sammen på den måde.
"Det forekommer simpelthen en cafeejer meget fjernt, at han skulle være omfattet af lovgivningen. De kan ikke tro, at det er deres ansvar at logge kunderne," siger Jens Zimmer Christensen og tilføjer:
"Det helt store problem med denne lovgivning er jo, at man giver civile et ansvar, som normalt varetages af myndighederne," lyder holdningen fra Jens Zimmer Christensen.
Hvad går det ud på?
Per Buchard Hansen er medejer af virksomheden Powernet, der har specialiseret sig i at hjælpe danske virksomheder med at leve op til overvågningskravet.
Han oplever også, at mange virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen endnu ikke har forstået, at de skal overvåge deres kunder.
"Der er mange, som endnu ikke er klar over, hvad det her går ud på. Jeg tror også, at der er mange, som stadigvæk sidder standby og ikke helt har forstået, hvad det er, de skal gøre," siger Per Buchard Hansen.
Han fortæller, at han oplever, at det langsomt er ved at gå op for flere og flere virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen, at de er omfattet af lovgivningen.