Computerworld spørger:Hvad er vigtigt hos en it-leverandør - og hvem gør det rigtigt? Deltag og vind B&O-udstyr.

Artikel top billede

Foto: Flickr

Han er en af Apples største fjender - og han er 18 år

Portræt: For George Hotz var iPhone bare et spændende projekt. Han ville gerne se, om han kunne bryde den berygtede lås på Apples iPhone. Og det kunne han.

Mere end hver fjerde iPhone bliver brugt på et andet mobilselskab, end den er bundet til.

Det vurderer analysefirmaet Bernstein Research.

Det vil sige, at over en million iPhones er blevet låst op, udenom de låsemekanismer som Apple har brugt til at sikre dem.

En stor del af æren for dette tal tilfalder en på det tidspunkt 17-årig amerikaner, George Hotz.

Han havde altid været interesseret i teknologi, en nørd om man vil, og var i gang med flere højtravende projekter.

Et af dem var drømmen om at skabe et hologram, som han havde set det i Star Trek.

Det lykkedes ham at komme tæt på sin drøm, ”Project Holodeck,” da han fik konstrueret en maskine, som drejede en skærm rundt i meget høj fart.

Han havde regnet ud, hvordan vinklen skulle synkroniseres, så man fik indtrykket af et 3D objekt, man kunne gå rundt om. Konceptet sikrede ham en præmie på 20.000 dollars ved Intels ”International Science & Engineering Fair 2007.”

Global indsats

I midten af august 2007, få dage før George Hotz skulle afsted på college, arbejdede han som besat på at få brudt låsen på iPhone op, så den famøse telefon kunne bruges på andet end AT&T’s netværk.

Han havde brugt det meste af sin sommer på projektet, og samarbejdede med ligesindede verden over.

Målet havde hele tiden været at være først ude med et brugbart ”hack.”

Ikke fordi George Hotz havde noget ønske om at være berømt, tjene penge eller lave ballade, men fordi hans familie havde T-Mobile som mobilselskab, og han ikke kunne lokke sin mor til at betale det strafgebyr, et skift til AT&T ville koste.

Men at få låst telefonen helt op, så den faktisk kunne bruges som telefon, viste sig at være mere udfordrende end som så.

Mens DVD Jon, som blev berømt efter at...fortsættes

... have brudt kopibeskyttelsen på DVD’ere, havde fået adgang til selve styresystemet i iPhone på under en uge, skulle der gå næsten to måneder, før iPhone endeligt blev låst helt op.

Det første virkelige gennembrud kom, da George Hotz fik låst en iPhone op og straks dokumenterede på sin blog, hvordan man skulle gøre.

Opskriften på en oplåst iPhone var nu tilgængelig for hvem som helst, og interessen eksploderede.

Muligheden for at kunne købe en iPhone, uden at skulle være fastlåst til AT&T’s netværk og relativt dyre abonnementer, var meget populær.

Gør-det-selv software

I første omgang involverede hans metode et loddejern og en rolig hånd, men efterhånden blev hans fremgang videreudviklet af andre, så det til sidst blev muligt at låse en iPhone op med få tastetryk.

Kun ved brug af software.

Få dage efter sit gennembrud måtte George Hotz dog stoppe arbejdet med iPhone, da han skulle starte sin uddannelse på Rochester Institute of Technology.

En forretningsmand havde byttet sin bil, en Nissan 350z, for en af de oplåste iPhones og samtidig tilbudt George et studiejob som konsulent for hans mobilfirma.

Alt i alt kunne George trække sig tilbage, fra den mediestorm han oplevede, og i stedet fokusere på at uddanne sig indenfor neurovidenskab.

Ny og stærkere lås

Hen på efteråret blev det klart, at Apple havde taget sig sammen og præsteret en opdatering som ikke bare lige var at til at omgå, og de mange forskellige hackergrupper virkede til at have stødt panden mod en mur

Bedre så det ikke ud ved årsskiftet, da der stadig ikke var nogen reel måde at låse en af de nyere iPhones op, og eksporten af telefonerne, som ellers havde været så heftig op til november, begyndte at stilne lidt af.

Prisen på en ældre udgave, uden den nye lås, røg i vejret, og der sad tusindvis af iPhone-ejere verden over, som ganske enkelt ikke..fortsættes

... kunne låse deres telefon op til andet end iPod-brug.

Men endnu engang slog George Hotz til.

Han var i mellemtiden blevet 18 år, og havde holdt lidt øje med hvad der foregik, og kunne ikke holde fingrene fra at rode med den seneste udgave af softwaren fra Apple.

Han havde fået en bedre forståelse for hvordan iPhones indre fungerede, og havde selv gjort sig flere forsøg med at knække den nye lås.

Motiveret af en konkurrence

Verden over sad håbefulde iPhone-ejere og ventede på at en løsning blev fundet.

For ejere af ældre udgaver kom der i januar en opdatering, så man kunne få den nyeste software, men det var ikke muligt at gå ud og købe en ny telefon, og så låse den op.

Efter 23 timers intensiv indsats kunne George Hotz, fredag 8. februar, meddele at han nu havde fundet en vej.

Inspireret af en konkurrence, hvor 1.200 dollar blev udloddet til den som først hackede en nyere iPhone, satte George Hotz sig foran sit arbejdsbord og gik i gang.

Han havde egentlig ikke regnet med at klare det, men efterhånden som han kom videre, så han at det måske kunne lade sig gøre.

Straks kom metoden på nettet, og nøjagtigt lige som sidst, tog andre over og udarbejdede noget software som kunne klare sagen automatisk.

Nu blev det pludselig muligt for enhver at købe en iPhone i butikken, gå hjem og hente et program, og kort efter sidde med en fuldt oplåst telefon, uanset hvilket mobilselskab man havde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis