I Danmark kan man blokere Pirate Bay.
Det kan man ikke i Sverige. Men i både Danmark og Sverige mener myndighederne, at lovgivningen er i tråd med det overordnede infosoc-direktiv i EU.
Direktivet skal sikre ensretning af ophavsret og beslægtede rettigheder i det digitale samfund. Men ensretningen er ikke fuldstændig, når man ser på Danmark og Sverige.
For selv om begge lande lever op til direktivet, så er der to forskellige fortolkninger af netop den regel, som rammer Tele2 i sagen om Pirate Bay.
I Danmark er der nemlig en præcisering af, at netværksleverandøren har et ansvar, når de lægger netværk til kopiering, hvor der er tale om et ulovligt forlæg.
Dansk enegang
I Sverige er der ikke samme præcisering.
Sidste år fremlagde den svenske dommer Cecilia Renfors en udredning om fil-deling på internettet.
Den svenske dommer kom også med forslag til ny lovgivning, der skulle bremse piratkopiering over internettet.
Men Cecilia Renfors afviste i rapporten at bruge spærringer, som den fogedretten har pålagt Tele2 i forhold til PirateBay.
"Den svenske regering og Rigsdag har bedømt, at det ikke følger infosoc-direktivet," forklarer Cecilia Renfors.
Hun fortæller , at den omfattende udredning sidste år ikke gik nærmere ind i spørgsmålet, da det regeringen og Rigsdagen tog stilling til både juraen og de politiske aspekter, da spørgsmålet var oppe i Rigsdagen i 2005.
Danske løsning er unik
Cecilia Renfors undersøgte også reglerne i andre lande, da hun udarbejdede udredningen sidste år. Og hendes konklusion er klar:
"Den danske løsning er unik i de lande, vi kiggede på," siger Cecilia Renfors.
Hun forklarer, at udredningen endte med en anbefaling af en løsning som Finland også bruger, nemlig at leverandørerne kan pålægges at afkoble de enkelte fil-delere.