Finansministeriets store plan for omlægning af it i staten med fyringsrunder, forflyttelser og frivillige fratrædelser, vil skabe en usikkerhed, der får de statslige it-ansatte til at skifte job.
Det mener fagforeningerne.
"Jeg vil opfordre til, at man meget hurtigt melder præcist ud, hvem man har tænkt sig at flytte hvorhen, hvorfor og hvornår. Det, der kommer ske nu, er at folk begynder at blive bekymrede," siger faglig sekretær Steen Andersen fra Prosa.
Jeg har allerede talt med det første medlem, som filosoferede over, at SKAT tidligere har flyttet aktiviteter til Ringkjøbing, forklarer han med henvisning til, at folk begynder at spekulere.
"Er usikkerheden for stor, smutter medarbejderne," siger han.
Går i stå
Steen Andersen forklarer, at han også har talt med en tillidsmand i staten i dag, som slet ikke troede på tidsplanen i projektet. Tillidsmanden var godt træt af det hele efter at have opbygget en afdeling gennem tre år.
"Alting går i stå. Ingen tør forhandle løn, fordi man ikke skal forpligte de nye institutioner på lønsummen. Det bliver meget trægt at få kurser, for hvem ved hvilke kurser, der egentlig er behov for," siger Steen Andersen
Og den almindelige fornyelse og innovation går også i stå, forudser han.
"Der er jo ikke nogen, der går ud og køber nye servere, med den udmelding her. De aner ikke, hvad de har brug for, eller hvad de får brug for," siger han.
"Det kan godt medføre, at der er en del mennesker, der begynder at se sig om efter nye jobs," siger Steen Andersen.
Tilhænger af it-tiltag
Han understreger, at Prosa er tilhænger af at bruge it effektivt, men at der omkring denne type projekter skal meldes klart ud.
"Når der er brøkdele af årsværk, der skal genplaceres og fyres, er det jo lige før man tror, de har sat navne på," siger han.
Han pointerer samtidig, at ud fra en arbejdspladsbetragtning bliver de nye supercentre meget spændende og toptunede.
Formand for de offentligt ansatte hos DJØF Søren Burchardt vil ikke kommentere, hvordan regeringen vælger at indrette forvaltningen.
Men han peger også på konsekvensen af, ikke at have inddraget medarbejderne fra starten.
"Man skal tænke sig rigtigt grundigt om i en tid med mangel på arbejdskraft, for ikke at skræmme folk væk," siger han.
Vores erfaringer med kommunalreformen og andre store omlægningsprojekter er, at det eneste rigtige er at inddrage medarbejderne så tidligt som overhovedet muligt, forklarer han.
Søren Burchardt understreger også, at DJØF vil følge udviklingen tæt og hjælpe dem, der måtte komme i klemme i denne omlægning.
"Hvis man tænker det fornuftigt igennem, må det være muligt at finde nogle fornuftige genplaceringer" siger han.