Med over 200 basestationer har Roskilde Universitet (RUC) et meget omfattende trådløst netværk. I næste generation venter netværksfolkene, at der bliver brug for 300.
Til at planlægge hvor de nye basestationer (access points) skal placeres, bruger de et grafisk værktøj, Trapeze RingMaster.
"Vi importerer AutoCAD-tegninger af det hus, vi skal lave trådløst netværk i. Så kan vi med musen trække en basestation ind og se konsekvenserne for båndbredde og signalstyrke. Vi kan placere flere basestationer og se, hvordan de indvirker på hinanden," fortæller netværkssupporter Glenn Møller-Holst, RUC.
Det er ikke første gang, RUC bruger et grafisk værktøj. Siden 2003 har universitet benyttet programmet Ekahau. Men det har it-afdelingen brugt på mere traditionel vis til at lave såkaldte site surveys.
Det vil sige, at man indscanner et kort over bygningen i programmet, der kører på en bærbar pc. Derefter går man rundt i bygningen med pc'en og markerer, hvor man befinder sig på givne tidspunkter.
Ekahau måler så løbende på signalstyrken fra de basestationer, der er installeret i den. De skal altså være placeret på forhånd.
Sparer tid
"Ekahau giver et eksakt billede af dækningen. Men det er tidkrævende. Først skal man stille basestationerne op, og så skal man bruge en halv dag på at gå rundt og måle op. Med RingMaster kan vi hurtigt se effekten af ændringer, før vi sender elektrikeren ud for at installere," siger Glenn Møller-Holst.
Brugen af RingMaster blev gjort lettere af, at universitetet har opdaterede AutoCAD-tegninger af alle huse. På tegningerne er også angivet, om vægge er af beton, gips eller andre materialer. Det har stor betydning for, hvor meget de dæmper eller reflekterer signalet.
Foreløbig har RingMaster været brugt til at planlægge placeringen af basestationer i et enkelt hus. Fremover vil det blive brugt til hele det nye trådløse netværk, som universitetet er i gang med at indføre.
"RingMaster er en hurtig og nem måde at lave en god dækning i en bygning på. Men vi har opdaget nogle detaljer, hvor vi skal indlægge ekstra information i programmet. For eksempel har energiruder en meget større refleksion end almindelige vinduer, og nogle gipsvægge kan være beklædt med metalfolie, der reflekterer signalet," fortæller netværkssupporter Kim Nørby Hansen fra RUC.