Dansk teleregulering er Europas tredjebedste til at regulere konkurrence på telemarkedet. Kun overgået af Storbritannien og Holland. Det er konklusionen i den årlige rapport fra interessegruppen ECTA (European Competitive Telecommunications Association)
Det er en nedgang siden sidste år, hvor Danmark indtog andenpladsen på ECTA’s Regulatory Scorecard.
Siden har Holland overhalet Danmark og er lige i hælene på Storbritannien.
Danmarks gode placering skyldes især en velfungerende reguleringsinstitution, der dog trækkes ned af lang behandlingstid.
Danmark står også svagt når det kommer til konkurrenceforvridende rabatter, oplyser rapporten.
”Det kan for eksempel være TDC’s samlerabat som de giver sine bredbåndskunder, hvis de samtidig har en telefon hos TDC. Det har konkurrenterne svært ved at imødegå, for de står ikke i samme situation,” siger direktør i Netplan, teleanalytiker Torben Rune.
Han understreger dog, at det ikke er noget, der er særligt store problemer med i praksis.
Mange ting kan forbedres
Det fremgår altså tydeligt, at der er mange områder, der stadig kan forbedres ifølge ECTA’s ideal. Det er Torben Rune enig i.
”Generelt er Danmark rigtig langt fremme i skoene og vi har en rigtig flot lovgivning, som faktisk er forbillede for mange andre europæiske lande. Det kniber bare lidt med at få nogle af tingene implementeret og få det til at køre i det tempo, der skal til for at man for alvor får glæde af lovgivningen,” siger han.
Det kan man eksempelvis se på behandlingstiden af klagesager.
”Når loven siger, at TDC skal åbne sit kobbernet, så hjælper det ikke meget, hvis eventuelle klager tager næsten to år at behandle. Så har markedet flyttet sig,” siger Torben Rune.
På trods af kritikpunkterne mener Torben Rune godt, vi kan være tilfredse med placeringen.
”Jeg tror ikke, man skal lægge så meget i, at vi er røget fra andenpladsen til tredjepladsen. Det var værre, hvis vi var røget ned på tiendepladsen. Der er stadig mange steder, hvor det meget ringe i forhold til Danmark,” siger han.
Han er dog heller ikke i tvivl om, at Storbritanniens førsteplads er yderst velfortjent.
”Storbritannien har en meget klarsynet og langsigtet telestrategi, der i virkeligheden tager hånd om en række af de problemstillinger, som vi først behandler når de opstår som problemer i Danmark. Sådan en ting som netværksneutralitet har man i årevis haft en meget klar holdning til hvordan man håndterer, mens vi ikke rigtig er begyndt at tænke på det i Danmark.”