Microsoft bøllebanker Linux på pris i folkeskolerne

Norske skole-elever har i flere år siddet på professionelle Linux-løsninger, der dog er dyrere end det, som Microsoft kan tilbyde de danske skoler.

Budgetterne er stramt skruet sammen ude på de danske folkeskoler, hvor hver en sparet krone kan komme eleverne til gode i form af bedre undervisning.

Derfor har valget af de relativt pristunge licenser til skolens operativsystemer en vigtig betydning for valget af leverandør til den enkelte skole.

Som det er i dag, leverer Microsoft Windows-løsninger med professionel support til størstedelen af de danske skoler.

Men den amerikanske it-kæmpe kan blive truet fra det norske Skolelinux-projekt, som efter fem år på bagen kører på 250 norske skoler og knapt 100 skoler fra hele verden, hvor især tyske og franske skoler har været interesseret.

Skolelinux-projektet går ud på at distribuere Linux-løsninger til folkeskoler, og systemet er baseret på Debian Linux.

Udover Skolelinux findes der blandt også Edubuntu Linux, der ligeledes er målrettet skolemiljøer.

Genbrug af hardware

Eleverne på norske Skolelinux sidder oftest på tynde klienter, hvilket betyder, at skolerne kan benytte gammelt hardware.

Initiativtager Knut Yrvin fra Skolelinux forklarer, at mange skoler i Skolelinux har købt brugt hardware fra kommunen, så de kunne komme billigt i gang med at have mange elever på computerne.

"På den måde får man forøget levetiden på hardwaren med fire til fem år, og det betyder helt enkelt, at du får dobbelt så meget for pengene," siger han.

Programpakken i Skolelinux omfatter blandt andet kontorpakken OpenOffice.org, Firefox-browseren, mailprogrammet Evolution og skrivebordsmiljøet KDE.

Microsoft slår Linux-løsning på pris

Knut Yrvin regner med, at det vil koste omkring en kvart million kroner at indkøbe 200 brugte eller gamle pc'er, oprette netværksforbindelser, købe servere og installere de tynde klienter, så computerne er oppe og køre i løbet af to dage.

Denne udgift gælder dog kun, hvis skolen skal bygge computerrum op fra bunden af.

De centrale servere bliver drevet og supporteret af en række norske virksomheder, hvor skolerne enten kan betale for en professionel support eller klare sig igennem gratis og frivillig support.

Den professionelle Skolelinux-support koster skolen omkring 900 kroner for hver pc, hvilket svarer til 180.000 kroner for professionel support i et år, hvis skolen har 200 computere.

Til sammenligning koster en Microsoft-licens til eksempelvis Københavns Kommune årligt 300 kroner per computer, hvilket er en udgift på 60.000 kroner, hvis en skole har 200 computere.

Til gengæld kan skolerne benytte Københavns Kommunes supportcenter udenom Microsoft, hvilket ikke gør sig gældende for Linux-distributioner, fordi der ikke er oprettet et kommunalt support-center til Linux i København.

Microsoft byder konkurrence velkommen

Og Microsofts danske salgschef til uddannelsessektoren, Kamilla Jørning Roost, byder en eventuel konkurrence fra Skolelinux velkommen.

"Vi velkommer konkurrence – også på folkeskolerne - og ønsker derfor ikke at undgå konkurrencen, men vil fortsat fokusere på at tilbyde skolerne de bedste løsninger, både hvad angår netværksadministration men også elevens, lærerens og administratorens personlige oplevelse," lyder det fra Kamilla Jørning Roost.




IT-JOB

Center Denmark Fonden

Cloud Engineer

Capgemini Danmark A/S

SAP Engagement Manager

SKECHERS Retail DK

Data Engineer - BI Specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere