Artikel top billede

En host-maskine med to PCI-kort tilsluttes via et almindeligt netværkskabel terminalerne. Herefter kan syv elever dele den samme computerkraft og applikationer.

Makedonien giver folke-pc baghjul med Linux-projekt

Makedonien er klar til at forsyne landets skoleelever med computeradgang. Løsningen er billig, enkel og baseret på open source-software.

OLPC-projektet trækker overskrifter i verdenspressen, men der findes andre lignende projekter rundt om i verden – også i lande som man ikke lige forbinder med at være it-nationer, der er helt fremme i skoene.

I den tidligere jugoslaviske delrepublik Makedonien, der er placeret på Balkan-halvøen, har man således besluttet sig for, at landets 180.000 skolelever skal have computeradgang.

Med initiativet, der blevet døbt "A Computer for Every Child", bringer Makedonien sig i den gule førertrøje og ser ud til at blive den første nation, der forsyner samtlige skoleelever med computeradgang.

Ubuntu og terminaler

Det er firmaet NComputing, der med sin virtuelle desktop-software og lavpris terminaler skal udruste landets skolebørn med en lille Linux-terminal, som kan udnytte og dele programmer og regnekraft.

I praksis forsyner man en host-maskine udrustet med Ubuntu med to PCI-kort, der via et almindeligt netværkskabel tilsluttes terminalerne fra Ncomputing. Herefter kan syv elever dele den samme computerkraft og applikationer.

Den enkelte terminal er udrustet med et stik til skærm, mus og tastatur og via terminal-software fungerer den som en selvstændig computer.

Ud over Ubuntu vil host-maskinerne være forsynet med NComputing's terminal-software og open source-programmer som OpenOffice, Firefox, Thunderbird.

De virtuelle pc-terminaler har ingen bevægelige dele og kræver ingen vedligeholdelse.

Kan opgraderes

Behøver man mere computerkraft, opgraderer man blot host-maskinen og fortsætter ellers uforandret.

Terminalerne er desuden meget strømbesparende og bruger blot mellem en og fem watt, mens en typisk kontor-pc bruger mere end 100 watt.

Det lave strømforbrug gør naturligvis terminalerne billigere at benytte, men det er desuden et krav for at få løsningen til at fungere. Strøm er nemlig en mangelvare i Makedonien.

Vælger open source

Alt i alt er planen, at der skal sendes 180.000 arbejdsstationer af sted til skolerne, hvilket betyder, at alle folkeskoleelever vil få sin helt egen enhed.

Løsningen kommer til at bestå af 20.000 host maskiner og 160.000 terminaler. Man forventer, at prisen samlet set bliver på 70 dollar, svarende til 373 danske kroner, per skoleelev.

"The Computer for Every Child-initiativet er det vigtigste undervisningsprojekt i vore 15-årige historie," siger Ivo Ivanovski, Makedoniens undervisningsminister i en officiel udtalelse.

"Vores mål er at bygge en vidensbaseret økonomi, og til uddannelsen af den kommende arbejdsstyrke har vi valgt at bruge informations og kommunikationsteknologi," siger Ivanovski.

Ud over de åbenlyse fordele ved at hvert barn har en computer, er planen samtidig at standardisere alle skoler omkring en enkelt platform.

Udrulningen er således også et signal om, at landet har valgt Microsoft fra, og i stedet satser på en platform fra open source-folket.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere