Microsoft presser Oracle ud af Danmarks hoved-site

Med et systemskifte bliver Oracle presset ud af danskernes hovedindgang til det offentlige på nettet. Ind kommer istedet Microsofts Moss-platform.

Efter grundige overvejelser har Borger.dk besluttet at droppe Oracles platform til den næste generation af borgerportalen.

Samtidig skubber beslutningen Oracle ud af samarbejdet med Videnskabsministeriet, som skifter til open source-platformen Plone.

Borger.dks MinSide, som næste generation af Borger.dk kaldes, kommer nu til at køre på Microsofts Moss-platform.

Større skift

Thomas Andreasen, der er forretningsprojektleder på Borger.dk, forklarer, at beslutningen kommer nu, fordi det i foråret blev tydeligt, at der skulle et større skift til, når MinSide skulle i luften.

Det betød enten en ny Oracle-platform eller en helt anden platform.

"Vi kunne se, at vi ikke kunne genbruge særlig meget kode. Men vi kunne genbruge den viden, som vi har opbygget i første version," siger Thomas Andreasen.

Piet Syhler, chefkonsulent i IT- og Telestyrelsens borgerkommunikationskontor, forklarer, at beslutningen bygger på flere faktorer. Den første var, at Borger.dk helst ikke ville skille sig af med NNIT nu.

Firmaet har været med til at udvikle og drive den nuværende version af Borger.dk. De erfaringer vil Borger.dk ikke miste.

Det begrænsede leverandørudvalget til SAP, Oracle og Microsoft. SAP blev hurtigt sorteret fra, inden Borger.dk gik ind i en grundig vurdering af de to tilbageværende platforme.

I denne omgang blev leverandøren valgt ud fra SKI-aftalen i stedet for at gå i et stort EU-udbud.

Ressourcer afgørende

Det viste sig , at de to platforme – Oracles WCS og Microsofts Moss - levede lige godt op til de tekniske krav, blandt andet om åbne standarder og tilgængelighed.

Beslutningen om at vælge Microsofts Moss-platform blev blandt andet truffet ud fra et ønske om større leverandørfrihed. Piet Syhler forklarer, at der kun er meget få eksperter i Oracles WCS og Stellent i Danmark.

Til sammenligning er der mellem fem og otte it-firmaer, der kan løfte opgaven på Microsoft-platformen.

"Det er vigtigt at have noget at vælge imellem, hvis vi på et tidspunkt bliver trætte af NNIT," siger Piet Syhler.

Han tilføjer, at samarbejdet med Oracle har været godt, og at firmaet desuden har garanteret, at eksperter kunne flyves ind fra udlandet.

Alligevel mener Thomas Andreasen, forretningsprojektleder i Borger.dk, at det var mest fornuftigt, at vælge en platform med flere leverandørmuligheder i Danmark.

"Vi er gået dybt ned i det her for at være sikre på, at vi fandt den rigtige platform," siger han.

Presset til Open Source

Beslutningen får også en negativ sideeffekt for Oracle.

Når Borger.dk skifter til Microsoft-platformen betyder det også et skift på Videnskabsministeriets øvrige netsteder.

Borger.dk og Videnskabsministeriet har i fællesskab betalt for Oracle-platformen.

Men ministeriet har ikke råd til selv at køre videre med Oracle-platformen, og ministeriet skulle samtidig revidere sin platform-strategi i år.

Derfor skifter alle siderne i Videnskabsministeriets regi i løbet af de næste to år til open source-platformen Plone. En platform som allerede bruges på it-borger.dk.

En enkelt side, statstidende.dk, kører på en Microsoft-platform og fortsætter på den platform.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere