Simpel teknik bag mobil-aflytning af danske soldater

Danske soldaters kommunikation er formentlig opsnappet med simple midler. GSM-krypteringen er stærk nok, lyder vurderingen fra danske eksperter.

Eksperter tror ikke, at de irakiske grupper, som har aflyttet danske soldaters mobilopkald, har brudt krypteringen på GSM-nettet. Det er simpelthen for svært, lyder det fra Torben Rune, teleanalytiker hos Netplan.

Det sker, efter det er kommet frem, at flere danske soldaters familier er blevet truet telefonisk, efter kommunikation fra soldaternes mobiltelefoner er blevet opsnappet.

Hos Forsvarets Efterretningstjeneste vil fungerende presseofficer Mette Nøhr ikke nærmere kommentere de nærmere tekniske detaljer.

Hun henviser til, at der er tale om oplysninger om operationelle opgaver, som FE ikke kommenterer.

Stærk nok

Torben Rune har ikke nogen konkret viden om situationen i Irak.

Men han peger på, at sandsynligheden klart taler for, at de danske soldaters kommunikation er blevet opsnappet et sted, hvor den ikke var krypteret.

"Det er fuldstændig usandsynligt, at krypteringen af GSM-nettet er blevet brudt. Jeg tror faktisk ikke, at der er nogen, som har gjort det endnu," siger Torben Rune.

Han mener, at der formentlig er tale om medarbejdere i det irakiske teleselskab, som har hjulpet med aflytningen.

GSM-signalet er kun krypteret i luften, så der er også en mulighed for, at danskernes beskeder og telefonopkald er blevet i det almindelige net, på vej væk fra den basestation, som har modtaget opkaldet.

"Så skal man jo bare vide, hvor ledningen er og have et par krokodillenæb," konstaterer Torben Rune.

Teleselskab har hjulpet til

Torben Rune får opbakning fra civilingeniør Jens Rahbek i IT- og Telestyrelsens tekniske kontor. Han tror heller ikke, at krypteringen er blevet brudt.

Han forklarer, at det er muligt at få adgang til en ukrypteret samtale ved, at det irakiske teleselskab enten har slukket for krypteringen eller at udefrakommende illegalt har fået adgang til ledningerne.

"Der er mange måder, som er lettere end at bryde krypteringen, så jeg tror mere på en anden forklaring," forklarer Jens Rahbek.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere