Artikel top billede

Advokat Walther Rebernik mener, at mange musikere kan have penge til gode hos pladeselskaberne.

Musikere kan have millioner til gode på netsalg

Kunstnerne har i flere år mistet mange penge igennem e-handel med musik. Advokat ser et retsopgør mod pladeselskaberne som eneste udvej for kunstnerne.

Advokat Walther Rebernik glæder sig over, at Dansk Musiker Forbund og andre brancheorganisationer i fremtiden vil benytte sig af Dodos-sagen til at skabe bedre forhold for kunstnernes salg af musik over nettet.

Men manden bag 1980'er bandet Dodo and the Dodos' sejr i Østre Landsret i sagen mod pladeselskabet Sony BMG's rettigheder til at sælge Dodos musik over nettet for et halvt år siden råber samtidigt vagt i gevær over, at musikkerne i de foregående år er blevet spist af med procentdele af de reelle indtægter ved e-musikhandel.

"Det er et problem, at en lang række kunstnere i årevis har måttet se deres musik solgt på internettet uden at have været spurgt først og til en royalty langt under det rimelige," lyder det fra Walther Rebernik.

Store summer ligger og venter

Han forklarer, at royalty-forskellen mellem fysisk og digital distribution ligger på omkring 35 procent.

"Helt generelt ligger royalty-niveauet ved fysisk distribution mellem seks og 18 procent. Denne andel bør nok ligge på omkring 50 procent ved online-salg, da pladeselskaberne ikke har samme omkostninger i forbindelse med online-salget," fortæller han.

Hvis de tal står til troende, kan der ligge mange millioner kroner og venter på kunstnerne.

Walther Rebernik påpeger nemlig, at kunstnerne bør have udbetalt differencen mellem de seks til 18 procent og 50 procent.

Retsopgør i vente

Ved denne taksering har eksempelvis en enkelt musiker med en royalty-aftale på 15 procent, som har solgt 10.000 albums over nettet til 80 kroner stykket, omkring en kvart millioner kroner til gode hos det enkelte pladeselskab.

Det svarer til en royalty på 400.000 kroner frem for den udbetalte royalty på 120.000 kroner.

"Der venter et retsopgør, og de pågældende kunstnere er i den forbindelse nødt til at tage konfrontationen med selskaberne. Dommen fra Dodos-sagen vil utvivlsomt være til stor hjælp," fortæller han.

Kan gå tabt for altid

For at få den korrekte royalty opfordrer Walther Rebernik alle kunstnere til at kontakte deres pladeselskab for at få genforhandlet deres kontrakter.

"Tiden er nemlig også en væsentlig faktor, der spiller ind. For musikkerne gælder jo en almindelig femårig forældelse på pengekrav. Og jo længere kunstnerne venter, jo større summer kan da principielt gå tabt for altid," forklarer han

Samtidigt påpeger han, at e-handel med musik, der går mere end fem år tilbage i tiden, nok ikke forpligter pladeselskaberne til at punge op.

"Juridisk set er der ved forældede krav nok ikke nogen økonomiske gevinster at hente for kunstnerne. Men moralsk set bør pladeselskaberne måske betale alligevel," siger han.

Kimet ned af jurister

Efter offentliggørelsen af Dodos-dommen er Walther Rebernik blevet kimet ned af jurister, der ønsker at se domsafsigelsen.

"Jeg har fået rigtig mange henvendelser fra jurister, der arbejder med immaterielle rettigheder herunder fra filmbranchen. De ønsker at læse dommen, fordi man er begyndt at overveje, om dommen kan have konsekvenser i andre brancher som eksempelvis bogforlag og filmselskaber, hvis deres produkter kommer på nettet," lyder det fra Walther Rebernik.

Ifpi: Ingen grund til panik
Pladeselskabernes brancheorganisation, IFPI, ser ingen grund til panik for pladeselskaberne.

"I Dodo-sagen er der tale om et Sony-opkøb af selskabet Replay, der rigtigt nok ikke har tænkt på nettet som fremtidigt distributionsmedie tilbage i 1980'erne. Men jeg tror ikke, at der er tale om mange selskaber, der har de problemer," lyder det fra kommunikationsdirektør Jesper Bay fra IFPI.

Han forventer derfor ikke, at Dodo-sagen udvikler sig til et større brancheproblem.

Hit med kontrakterne

Det svar overrasker ikke Walther Rebernik, der mener, at musikkerne i mange tilfælde kan have en sag overfor pladeselskabet.

"Jeg har allerede set de første eksempler på kontakter, der ligner Dodos'. Men lad os da endelig få kontrakterne frem i lyset, så vi kan få klarhed over problemets omfanger," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere