Smedegaard foran it-udfordringer i A. P. Møller

Ny administrerende direktør hos A. P. Møller har forståelse for, hvorfor it er vigtigt for en virksomhed. Og det kendskab bliver der brug for hos A. P. Møller, der blandt andet er i færd med en global SAP-udrulning.

Der bliver helt sikkert rigeligt at tage fat på for den nye A. P. Møller – Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen, når han 1. december sætter sig i chefstolen hos Danmarks største virksomhed.

Blandt andet er A. P. Møller i øjeblikket i færd med at implementere økonomistyringssystemet SAP i den verdensomspændende koncern.

Denne udfordring er ikke ny for Nils Smedegaard Andersen.

Han kender til SAP fra sin tid hos Carlsberg.

Og generelt er Nils Smedegaard Andersen er en mand, der har god indsigt i it og teknologiens strategiske muligheder, vurderer hans nuværende it-direktør i Carlsberg, Lars Krejberg Petersen.

Vigtig komponent

”Det er bestemt en del af hans radarbillede, når han træffer beslutninger. Han er meget opmærksom på, at det er en komponent, der har betydning,” siger Lars Krejberg Petersen, der 1. februar tiltrådte som it-direktør hos Carlsberg.

At det er sandt, understreger Lars Krejberg Petersen ved at fortælle, at en af hans hovedopgaver i forbindelse med udnævnelsen til it-direktør har været at styrke relationen mellem forretning og it.

Men selv om Nils Smedegaard Andersen har siddet med i topledelsen, mens it-afdelingen hos Carlsberg har været i gang med en omfattende SAP-udrulning, kan opgaven næppe kopieres direkte fra Carlsberg til A. P. Møller.

Dertil er forretningerne alt for forskellige, vurderer Lars Krejberg Petersen.

Centralistisk strategi

Til gengæld siger han, at Nils Smedegaard Andersen går ind for en centralistisk it-strategi, hvis det vel at mærke giver mening.

Ganske vist er Carlsbergs it-systemer i dag samlet på flere forskellige it-platforme, fordi markederne er meget forskellige verden over, men det har været Carlsbergs strategi at centralisere de fælles it-funktioner som finance, HR og indkøb.

Hos A. P. Møller har strategien hidtil været en lidt anden.

Der har været en overordnet it-direktør, som har tegnet retningslinjer og strategier, men det har været op til de enkelte datterselskaber i koncernen at eksekvere strategierne.

OK med decentralitet

Dog behøver det en decentral it-organisation ikke nødvendigvis være et problem for en global SAP-udrulning, mener lektor Jette Lundin fra Handelshøjskolen i Århus. Men opgaven er noget sværere, vurderer hun:

”Det er ledelsesmæssigt sværere og kræver en større modenhed af it-organisationen. Det kræver stor respekt for det nye it-system i alle ledelsesniveauer, og det skal være meget klart, hvad der skal besluttes centralt, og hvilke frihedsgrader, der er lokalt. Ledere i alle niveauer skal føle, at de er medejere af det nye system for at sikre en god implementering,” siger hun.

For nogle virksomheder kan det endog være meget fornuftigt at bibeholde den decentrale it-styringsmodel.

”Der kan være helt specielle forhold på for eksempel det kinesiske marked, hvor det er nødvendigt at it-systemet bliver tilrettet lokale forhold,” siger hun.

Computerworld ville gerne have spurgt den kommende A. P. Møller-topchef, hvordan han vil håndtere it-udfordringerne hos Maersk Line. Men han har ikke ønsket at udtale sig om dette emne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere