Det er kritisabelt, at AntiPiratGruppen bruger ord som "konstateret" og "overbevisende bevismateriale", når de sender breve ud til formodede fildelere. Det mener advokat Per Overbeck.
"Man skal selvfølgelig betale, hvis man har gjort noget forkert. Men det er ikke advokat-etisk rart, at AntiPiratgruppen skriver så skrappe breve til hundredvis af mennesker og giver dem et billede, der ikke er rigtigt," siger han.
AntiPiratGruppen afviser kritikken, men overvejer nu at indføje i brevene, at folk gerne må henvende sig, hvis de ikke mener, de er skyldige.
"Men det burde være en naturlig reaktion," siger Niels Bo Jørgensen, advokat hos Johan Schlüter advokatfirma, der repræsenterer AntiPiratGruppen.
Fildeleren var på ferie
Per Overbeck har for nyligt repræsenteret to mennesker, der trods brevenes nuværende hårde tone slap for at betale en krone.
Den ene sag handlede om 50-årige John Hvam fra Holstebro, der faktisk blev dømt til at betale 142.000 kroner i byretten, selvom han var på ferie, mens der foregik fildeling på sin telefonlinje.
Han appellerede derefter til landsretten, men AntiPiratGruppen droppede sagen, inden retten havde fundet en dato for det første møde.
En kvinde fra Herning slap med skrækken, da hun blev frikendt for ansvar i byretten. Hun havde været på arbejde, da antipiratgruppen fandt ulovligheder fra hendes IP-adresse. AntiPiratGruppen overvejer nu at lægge sag an mod andre fra kvindens adresse.
Ubehagelige breve
Advokat Per Overbeck mener, at de to sager er et klart bevis på, at AntiPiratGruppen har valgt en alt for hård tone i deres breve til formodede fildelere.
"Jeg går ud fra, at nogle af de mennesker, der har betalt store beløb, skulle have været frifundet. Det er ubehageligt," siger Per Overbeck.
Antipiratgruppen afviser kritikken.
"Det tror jeg ikke på. Det mest naturlige er at fremlægge alle ens beviser, hvis man ikke har gjort noget," siger Niels Bo Jørgensen.