Efter selskabets skift fra standard-processorer til dobbeltkerne- og firedobbeltkerne-designet i 2006 er Intel klar med en 80-core-chip, der har en ydeevne på mere end en teraflops.
Samtidig bruger den nye superchip mindre energi end en moderne pc-chip.
Ifølge Intel har chippen plads til 80 kerner på 275 kvadratmillimeter, hvilket svarer til en fingernegl. Og så bruger den kun 62 watt.
Kommer ikke på markedet
Virksomheden har ingen planer om at sætte den pågældende forsknings-chip på markedet.
I stedet vil selskabet bruge til at teste nye teknologier, som højhastigheds-forbindelser, energiadministrerings-teknikker og en ny metode til at bygge multikernechips, siger Jerry Bautista, direktør for Intels tera-scale forskningsprogram.
Intel-teknikere bruger desuden chippen til at udforske nye former for tera-scale-programmering, som i fremtiden kan komme til at anvende terabytes af data på deres maskiner til at lave stemme-genkendelser i realtid, multimedia data-søgning, foto-realistiske spil og kunstig intelligens.
Ny anvendelsesmetoder
Der findes et system i forvejen, der kan behandle den samme mængde data som den nye chip, men den kræver op til 500 kilowatt energi og 500 kilowatt til nedkøling for at køre dens omtrent 10.000 Pentium Pro-chips.
Reduceret til en enkelt chip burde den almindelige forbruger få mulighed for at bruge sin pc på nye måder, mener Jerry Bautista.
Den nye chip kører på 3,16 gigahertz og behandler 1,01 teraflops – en effektivitet på 16 gigaflops per watt.
Den kan køre endnu hurtigere, men den mister effektivitet ved højere hastigheder. Processoren sparer strøm ved at sætte uvirksomme kerner på vågeblus og så omgående aktivere dem, når der er brug for dem.
Oversat af Ditte Thøgersen